Nagyvilág

Őrizetben a három testvér

Megtalálták a július 21-ei merénylet mind a négy gyanúsítottját. Az Olaszországban elfogott testvérpár egyik tagja elismerte, hogy részt vett a merényletben, melynek állítása szerint csupán a pánikkeltés volta célja.

Őrizetbe vették vasárnap az észak-olaszországi Bresciában a július 21-i londoni merényletkísérletek egyik gyanúsítottjának, a Rómában minap elfogott Hamdi Isaacnak egy másik fivérét, Fati Isaackot is. Pénteken Hamdi Isaackal együtt rendőri őrizetbe került Remzi Isaac, a gyanúsított Rómában élő testvére, mert menedéket nyújtott lakásán a körözött Hamdinak. A Bresciában élő, vasárnap őrizetbe vett Fati Isaackot hosszasan kihallgatták az észak-olaszországi város rendőrségén, majd bejelentették őrizetbe vételét. Azzal gyanúsítják, hogy elrejtett vagy megsemmisített olyan fontos dokumentumokat, amelyek segíthetnék az ügy felderítését.

Hamdi Isaac július 26-án hagyta el Londont, és Franciaországon át vonattal Olaszországba ment. Menekülését és bujkálását Afrika szarváról származó személyek sűrű hálózata segítette, ezt egyértelműen feltárta az ügyben folytatott nyomozás – közölte szombaton Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter. „Rómába jöttem, mert nem tudtam, hova menjek, itt egy barátomnál találtam szállást, egy kicsit vártam volna, aztán továbbmegyek” – idézte a La Repubblica (meg nem nevezett forrásból) a férfit, akinek “nincs tudomása” arról, hogy Olaszországban is terveznének merényleteket. “Én is ott voltam július 21-én. Kaptam egy hátizsákot, hogy hajtsak végre egy demonstratív akciót” – mondta a férfi a La Stampa című lap szerint, amely a pénteki elfogásban részt vevő egyik olasz ügynökre hivatkozott.

Az olasz rendőrök mintegy tizenöt házkutatást tartottak a Hamdi Isaac rejtőzését segítő személyeknél. A 27 éves Hamdi Isaacot eleinte Osman Hussain néven és szomáliai származású brit állampolgárként írták le a nyomozó hatóságok. Később a Rómában élő szomáliaiak közössége közölte, hogy a gyanúsított nem szomáliai, hanem Afrika szarvának egy másik országából, Eritreából vagy Etiópiából származik, s ezt utóbb Pisanu is megerősítette. A nyomozás később azt is megállapította, hogy az Osman Hussain név álnév, a gyanúsított valódi neve Hamdi Isaac.

Brit rendőri forrás szerint a Scotland Yard úgy véli, hogy a július 21-i sikertelen londoni merényletkísérletek mind a négy feltételezett elkövetője az őrizetébe került a Nagy-Britanniában és Olaszországban végrehajtott csütörtöki és pénteki rajtaütések során.

Eddig összesen huszonnyolc személyt fogott le a brit rendőrség a júliusban Londonban elkövetett két terrorcselekménnyel összefüggésben, közülük tizenketten jelenleg is őrizetben vannak Nagy-Britanniában – közölte a Scotland Yard, megvonva a merényleteket követő nyomozói munka mérlegét. E szerint a nyomozók a merényletekkel összefüggésben 14 londoni és két birminghami helyszínen tartottak házkutatást, 8 és fél ezer iratot vizsgáltak át, s 35 ezer videofelvételt néztek meg. A hatóságok a letartóztatottak közül 13 személyre összpontosítanak: a Rómában lefogott gyanúsítottra, s a Londonban fogva tartott további 12 terheltre. Utóbbiak között nincs ott a dél-londonban csütörtökön őrizetbe vett három török származású férfi, akik visszanyerték szabadságukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik