Nagyvilág

Meghalt az alelnök – zavargások Szudánban

A szudáni elnöki hivatal közleményben erősítette John Garang alelnök helikopter-balesetben bekövetkezett halálát, miután zavargások törtek ki a fővárosban.

John Garang volt lázadó vezér, alelnök halálhírére zavargások törtek ki Kartúmban. Szemtanúk szerint több ezer dél-szudáni áramlott a főváros utcáira, rátámadtak szinte mindenkire, aki arab kinézetű volt, üzleteket, gépkocsikat törtek és fosztogattak. Több helyütt lövések is hallatszottak. A szudáni elnöki hivatal közleményben erősítette meg Garang helikopter-balesetben bekövetkezett halálát.


A szudáni állami televízióban beolvasott közlemény szerint a helikopter, amely Ugandából szállította haza az alelnököt, a rossz látási viszonyok miatt nekiütközött a Szudán déli részén húzódó Amatondzs hegyláncnak. A szerencsétlenségben az alelnök hat kísérője és a helikopter héttagú személyzete vesztette életét. Az Omar el-Besir szudáni elnök által aláírt kommüniké hangsúlyozza: Garang halála nem vet véget a szudáni békefolyamatnak, sőt erősíti az elszántságot az ország politikai erőiben, hogy végigmenjenek azon az úton, amelyet az alelnök és társai elkezdtek.

Besír együttérzéséről biztosította az egész szudáni népet és déli lázadók egykori vezetőjét olyan emberként méltatta, aki “hitt a békében és ennek érdekében őszintén, határozottan munkálkodott.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik