Nagyvilág

Kiterjesztik a török vámuniót az új tagokra

Hosszas halogatás után pénteken Törökország végre aláírta az Európai Unióval még 1963-ban kötött vámunióját az új tagállamokra is kiterjesztő szerződést, ám továbbra sem hajlandó elismerni Ciprust.

A vámunió kiterjesztése feltétele volt annak, hogy a törökök az előzetes terveknek megfelelően október 3-án megkezdhessék a csatlakozási tárgyalásokat az Unióval. A várakozásoknak megfelelően Ankara külön nyilatkozatot csatolt a dokumentumhoz, amely leszögezi, hogy a vámunió kiterjesztése nem jelenti részéről Ciprus elismerését.

Diplomáciai elemzők szerint mindazonáltal jelentős fejleménynek mondható, hogy a nyilatkozat nem tesz közvetlen említést arról, hogy a vámuniót kiterjesztő jegyzőkönyv alapján a ciprusi hajók és repülőgépek használhatják-e a török tengeri és légikikötőket. Megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy ha a törökök valóban kizárták volna ezt, akkor Ciprus jó eséllyel megvétózta volna a csatlakozási tárgyalások megkezdését. Utóbbi kérdésben egyhangúan kell dönteniük a tagállamoknak.

A vámunió kiterjesztésének ratifikálása mindazonáltal nem ígérkezik sima ügynek az ankarai parlamentben. Az ellenzék vezetője máris közölte, hogy a dokumentum ellentétes a török nemzeti érdekekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik