Nagyvilág

Az első izraeliek elhagyták a Gázai övezetet

Három héttel a tervezett izraeli kivonulás megkezdése előtt elhagyta a Gázai övezetet az első zsidó telepes család - adta hírül vasárnap a Jediót Ahronót.

Az újság beszámolója szerint a házaspár és négy gyerekük pénteken költözött ki a Gázai övezet északi részén lévő Niszanit telepről. Átmeneti lakhelyük a Negev-sivatagban lévő Mefalszim kibuc lesz. A korai kiköltözésre egy incidens bírta rá a családot: a múlt héten palesztinok aknagránátot lőttek ki a Niszanit telepre.

Az izraeli kormány terve értelmében augusztus közepén kezdődne meg a Gázai övezetben lévő összes (21), valamint négy ciszjordániai zsidó telep kiürítése.  A katonai konfliktusok miatt több izraeli politikus utalt már arra, hogy érdemes lenne előbbre hozni és egy lendülettel lebonyolítani a tervezett kivonulást. Az incidensek miatt az izraeli miniszterelnök hatvanezer katonát vezényelt a térségbe, és minden korábbinál szigorúbb megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba. Ariel Sharon bejelentése szerint Izrael keményen visszaüt, ha katonáit vagy telepeseit támadás éri palesztin fegyveresek részéről a jövő hónapban esedékes gázai kivonulás alatt vagy után. A kormányfő elmondása szerint a hadsereg korábban nem alkalmazott, egyszersmind igen kemény módszerekkel fog válaszolni, ha támadás éri az izraelieket.

A kivonulást izraeli katonák és rendőrök vezénylik, de az ország megosztottságára jellemző, hogy számos tartalékos katona közölte: lelkiismereti okokból nem kíván részt venni az akcióban. A kiköltöző zsidó telepesek – akik kárpótlásként 200-300 ezer dollárt kapnak családonként – helyét az övezetben élő 1,3 millió palesztin szabadon elfoglalhatja. Sajtóértesülések szerint az Arab Emírségek elnöke már felajánlotta, hogy 100 millió dolláros alapot létesít, amelyből egy 30 ezer főnek otthont adó várost szándékszik felépíttetni a kitelepített telepesek egykori otthonában.


A kitelepítés radikális ellenzői már július közepén mozgalmat szerveztek a kivonulás megakadályozása céljából. Keddtől kezdve pedig újabb tiltakozó megmozdulásokra készülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik