Nagyvilág

Leszerel Észak-Írországban a brit hadsereg

A brit kormány egyes észak-írországi brit katonai létesítmények leszerelésével válaszol az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) bejelentésére, amely szerint a brit fennhatóságot ellenző katolikus fegyveres szervezet lemond az erőszak alkalmazásáról.

A brit hadsereg megkezdte pénteken több katonai őrhely, őrtorony, megfigyelőállás lebontását a Londonból irányított Észak-Írország déli határán. Gerry Adams, a Sinn Féin (az IRA politikai szárnya) elnöke üdvözölte a brit hadsereg intézkedéseit, és párbeszédre szólította fel a britbarát protestáns pártokat. A párbeszéd célja szavai szerint Észak-Írország felfüggesztett önkormányzatának visszaállítása lenne.

Peter Hain, a brit kormány északír ügyekben illetékes minisztere sietett megnyugtatni az észak-írországi protestánsokat, hogy a kormány szigorúan ellenőrizni fogja, megtartja-e ígéretét az IRA. Ahhoz, hogy a jelenleg Londonból irányított Észak-Írország (Ulster) visszanyerhesse önkormányzatát a britbarát protestáns pártoknak hajlandóságot kell mutatniuk a Sinn Féinnel közös regionális kormány megalakítására.

Az IRA csütörtökön közölte, hogy harminc év után beszünteti fegyveres harcát, és felszólítja híveit fegyvereik letételére. Bejelentése szerint ezentúl csak politikai eszközökkel küzd céljának eléréséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik