Nagyvilág

Botrányt kavart az ABC-interjúja Bászájevvel

Terroristának nevezte saját magát, és az oroszokat is Shamil Bászájev csecsen hadvezér, az amerikai ABC televíziónak adott interjújában. A csecsen felkelők vezetőjét tartják a 2004-es beszláni mészárlás felelősének is. Az interjú hatalmas botrányt kavart Oroszországban.

Az orosz külügyminisztérium felszólítására az oroszországi amerikai diplomácia mélységes felháborodását fejezte ki a tv-műsor kapcsán.

Az ABC elutasítja az orosz kifogásokat a műsor kapcsán. Az amerikai orosz nagykövetség csütörtöki nyilatkozatában szánalmasnak nevezte ezt a hozzáállást.

Az Oroszország legveszélyesebbnek tartott embere további, a beszláni túszdrámához hasonló támadásokat helyezett kilátásba. A szeptemberi terrorcselekményben több mint háromszáz ember halt meg, akiknek legalább fele gyermek volt.

A csecsen hadvezér számos ártatlan áldozat lemészárlásában felelős az által, hogy kitervelte, majd személyesen előkészítette azokat. Az interjú, melyet az ABC esti műsorsávában vetítettek, szemben áll az amerikai – orosz partnerséggel, mely a terrorizmus közös, összehangolt felszámolására vonatkozik – jelentették ki.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik