Nagyvilág

3,4 százalékkal bővült az amerikai gazdaság

Az amerikai kormányzat pénteken közölte, hogy első becslése szerint az amerikai gazdaság az idei második negyedévében éves szinten 3,4 százalékkal nőtt. Amerikai elemzők átlagban 3,5 százalékos gazdasági növekedési adat közzétételét várták az idei második negyedévről.

Az első negyedévi amerikai GDP-növekedés 3,8 százalékos volt, s abban gyakorlatilag általános az egyetértés, hogy ismét 3 százalék felett lesz a negyedéves bővülés, ami már a kilencedik ilyen egymást követő negyedév lenne. Az elemzők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az amerikai fogyasztókat nem riasztotta el a vásárlásoktól a rekord magas benzinár, még az autóvásárlásoktól sem, a különböző kedvezmények, az alacsony kamatszint változatlanul a vásárlás templomai csábítja őket és a fogyasztás az amerikai gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje.

A közelmúltban 2005 egészére a Standard & Poor’s vezető nemzetközi hitelminősítő 3,7 százalékos gazdasági növekedést várt az Egyesült Államokban, és a Bloomberg hírszolgálati iroda által megkérdezett közgazdászok szerint a második negyedévi várhatóan 3,3 százalékos éves szintű amerikai GDP-növekedés után a harmadik negyedév 3,4 százalékos növekedést hozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik