Nagyvilág

Új megállapodás az üvegházhatás megállításáról

Hat ország megállapodását jelentette be a Föld felmelegedésének megállításáról Washingtonban George Bush amerikai elnök. A megállapodást az Egyesült Államok, India, Kína, Japán, Dél-Korea és Ausztrália írta alá.

Az egyezmény a felmelegedés elleni küzdelem mellett az energia-biztonságban és a tiszta energiák előmozdításában is együttműködést irányoz elő.

Jim Connaughton, a Fehér Ház környezetvédelmi tanácsadója közölte: az egyezmény neve “Ázsiai-Csendes-óceáni partnerség a tiszta fejlődésért és az éghajlatért”, és nem célja kiváltani az 1997-es kiotói jegyzőkönyvet, amelyet Washington és Canberra a mai napig nem írt alá.

A Kiotói Egyezmény amely az idén februárban lépett hatályba, kötelezi az aláírókat, hogy az 1990-es szinthez képest 5,2 százalékkal csökkentsék az üvegház-hatást növeli gázok kibocsátását 2012-ig.

George Bush 2001. januárjában hivatalba lépésének egyik első döntéseként nem terjesztette ratifikálásra a kiotói jegyzőkönyvet az amerikai szenátus elé, arra hivatkozva, hogy az lassítaná az amerikai gazdaság növekedését. Nem volt hajlandó álláspontján változtatni az idén július elején tartott skóciai G8 csúcson sem, ahol a legfejlettebb ipari országok és Oroszország vezetői próbálták rá e kérdésben nyomást gyakorolni.

Közben Vientianéban Robert Zoellick, amerikai külügyminiszter-helyettes a Dél-Kelet-Ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tanácskozásán jelentette be az egyezményt. A hat ország képviselője közös nyilatkozatban erősítette meg a “nem kötelező erejű” megállapodás hírét. Hangsúlyozták, hogy partnerségük “csak kiegészíti, de nem helyettesíti” a kiotói jegyzőkönyvet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik