Nagyvilág

Szárnyal az EADS

Az európai EADS, a világ második legnagyobb repülési, védelmi és űripari társaság az első félévben 816 millió euróra növelte az adózott eredményét az első félévi 381 millió után. A gyorsan növekvő teljesítményhez főleg az Airbus és a védelmi és űripari részleg járult hozzá.

Az üzemi eredmény 57 százalékkal 1,54 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 979 millió euróhoz képest, a rátája 9,6 százalékra javult 6,7 százalékról. A bevétel minden részlegben nőtt az első félévben, és összesen 10 százalékkal 16 milliárd euróra emelkedett a tavalyi első félévi 14,6 milliárdhoz képest.

Az első félévben a kutatási-fejlesztési költségek 950 millió euróra csökkentek az egy évvel korábbi 1,113 milliárdhoz képest, mert már megkezdődött az Airbus A380 utasszállító változatának gyártása, de a második félévben ismét több kiadás várható az A380-as teherszállító változatának fejlesztése miatt.

Az európai Airbus repülőgépgyár anyacége, az EADS – sajtóértesülések szerint – hajlandó lemondani az ellentmondásos kormányhitelekről, a repülőipari támogatásokról abbamaradt EU-amerikai tárgyalások előmozdítása végett. Az amerikai kormány május 31-én WTO-eljárást kezdeményezett az EU ellen azzal, hogy az Airbusnak adott kormánytámogatások megsértik a kereskedelmi szabályokat. Az EU erre szintén panaszt tett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az amerikai kormányra azzal, hogy a Boeingnek adott amerikai támogatás méltánytalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik