Nagyvilág

Óvatos építési vállalkozók

A kockázatmenedzselés, a képzett szakemberek hiánya és a megrendelésállomány alakulása aggasztja leginkább a világ legnagyobb építőipari vállalkozásainak vezetőit – derül ki a KPMG idei első féléves felméréséből.

A kiemelkedő profit megszerzése érdekében a világ nagy építőcégei egyre nagyobb rizikót vállalnak, ugyanakkor az elmúlt évek csődhullámát figyelmeztető jelzésként értékelik, s nagyobb hangsúlyt helyeznek a kockázatmenedzselésre – összegezhető a Világgazdaságban idézett a felmérésből, amely során Európa, Észak-Amerika és a Távol-Kelet legnagyobb építőipari vállalkozásainak vezetőit kérdezték meg a szektor előtt álló legfontosabb feladatokról.

A topmenedzserek a szerződéses fegyelem betartását és a korrekt árazást jelölték meg legneuralgikusabb pontként. Az elővigyázatosság azonban nem igazán jellemző, a megrendelések megszerzésekor a kockázatot még sok esetben háttérbe szorítja a várható magas haszon ígérete. Mindenesetre az óvatosság nem árt, ismeri el a válaszadók csaknem egyharmada, akiknek az elmúlt 12 hónap leforgása alatt sikerült csődöt jelentő beszállítót vagy nem fizető megrendelőt „kifogniuk”. Ez ugyanakkor javuló tendenciát mutat, hiszen a tavaly novemberi KPMG-csődfelmérés szerint az építőipari cégek mintegy fele „égette meg” magát 2004-ben.

A vállalatvezetők több mint 70 százaléka úgy véli, hogy a megfelelő árajánlat mellett cégük múltja, megbízhatósága, referenciái alapján döntenek a megbízók a kivitelező kiválasztásáról. A nagy volumenű üzletek elnyeréséhez a cégek ötöde már külső segítségre szorul: ügyvédekből, közvetítőkből, tanácsadókból felállított külön csapat gondoskodik náluk arról, hogy ne mehessenek túl az ésszerű kockázatvállalás határán.

A magántőke bevonásával megvalósuló állami beruházásokban kevés a kockázat, ezért ezekért a megbízásokért sokszor öldöklő harc folyik a jelentkezők között. A válaszadók szerint a PPP-modellt alkalmazó infrastrukturális, útépítési beruházások mellett a jövőben az egészségügyi és oktatási projektek képezik majd a fejlődés motorját. A lakásépítés és a bányászati beruházások is előkelő helyen szerepelnek a KPMG által megkérdezettek körében. Érdekesség, hogy a biotechnológiai beruházások gyors felfutását is sokan jövendölik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik