Nagyvilág

Gyógyszerbotrány Amerikában

A Merck Vioxx nevű készítménye után ezúttal a Johnson & Johnson terméke, az erős fájdalomcsillapító hatású Duragesic tapasznál, illetve ennek a Mylan által gyártott generikus változatánál merül fel a gyanú, hogy bizonyos körülmények között többet árt, mint használ – írja a Világgazdaság.

A gyógyszerpiacot felügyelő amerikai FDA 120 haláleset után kezdett vizsgálódni, s ellenőrzéseket folytat a német hatóság is. A mai adatok szerint az amúgy 15 éve piacon lévő készítmény csak helytelenül adagolva, vagy túlzott mennyiségben fogyasztva okozhat egészségügyi problémákat. A bajok a gyártók szerint a megváltozott felírási szokásokban gyökereznek: míg eredetileg csak krónikus fájdalmakra használták a készítményt, az utóbbi időben egyre gyakrabban rendelték egyszerű hátfájásra is, az új betegek közül pedig sokan nem követik az előírásokat.

A Vioxx ügyében késedelmes reagálással vádolt FDA amúgy is óvatosabb lett az utóbbi időben. Csak az első negyedévben 38 esetben írta elő, hogy egy gyártó készítményén a korábbinál komolyabb figyelmeztetéseket helyezzen el. Erre egész 2004-ben 32-szer, 2003-ban pedig alig 20 alkalommal volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik