Nagyvilág

Zentait fia tisztázná

A háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai fia hétfőn Perthben nyilvánosságra hozott egy 11 évvel ezelőtt készült magnetofon-felvételt, amely szerinte tisztázza apját egy budapesti zsidó fiatalember meggyilkolásában való részvétele alól.

Ernie Steiner az ABC ausztrál rádiónak nyilatkozva kijelentette: apja nem lehet bűnös, mert az események, amikkel vádolják, azután történtek, hogy elhagyta Magyarországot. Bizonyítékul erre egy 1994-es felvételt mutatott be, amelyet apja és azóta elhunyt anyja készítettek. A felvételen Zentai azt állítja: többek között azért hagyták el Budapestet 1944. november 7-én a magyar hadsereg egységeivel együtt, mert a szovjet katonák zaklatták és megerőszakolták a magyar nőket.

Zentait azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án egy budapesti katonai barakkban megkínozták, majd agyonverték 18 éves Balázs Pétert, mert a fiatalember nem viselte a zsidókat megkülönböztető sárga csillagot. A magyar kormány az év elején kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A 83 éves Charles Zentai 1950-ben érkezett Ausztráliába feleségével és két fiával, öt évvel később kapta meg az ausztrál állampolgárságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik