Nagyvilág

Nem kell a Danone a PepsiCo-nak?

A Danone átvételét a hírek szerint fontolgató és ezzel Franciaországban belpolitikai vihart kavaró PepsiCo cáfolta az AMF francia piacfelügyeleti hatóságnál, hogy az élelmiszeripari konszern felvásárlását tervezné.

A Les Echos című napilap értesülése szerint a PepsiCo tájékoztatta a hivatalt, hogy „jelenleg nem készít elő semmi ilyen jellegű műveletet”. A lap úgy tudja, hogy vizsgálat indulhat a Danone részvényekkel mostanában megkötött ügyletekkel kapcsolatban is. Az átvételi szándékról szárnyra kapott értesülések nyomán a részvény árfolyama több mint húsz százalékkal emelkedett az elmúlt két hétben.

A többek közt az Evian ásványvizet, a Tiger és Lu kekszeket, valamint joghurtokat forgalmazó Danone átvételének lehetősége számos francia politikust figyelmeztető hangvételű nyilatkozatok kibocsátására késztetett. Még Jacques Chirac elnök is kiállt a Danone védelmében, mondván „éberen és tettre készen” várja a PepsiCo esetleges átvételi kezdeményezését.

A Wall Street Journal azt írja, hogy a PepsiCo igazgatótanácsa elfogadta 7,5 milliárd dollár külföldi jövedelem repatriálását. Ez már önmagában is csökkenti annak a valószínűségét, hogy a konszern ajánlatot készülne tenni a Danone-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik