Nagyvilág

A brit rendőrök bárkire lőhetnek, aki gyanús

A brit rendőrök parancsot kaptak arra, hogy minden gyanús személyt, feltételezett öngyilkos merénylőt lelőhetnek. A brit kormány annak ellenére adta ki az ukázt, hogy pénteken egy ártatlan brazil férfit agyonlőttek.

Ian Blair, a Scotland Yard főnöke vasárnap a Sky News hírtévének nyilatkozva erősítette meg, hogy főbe lövésről szól a rendőröknek kiadott utasítás.

“Semmire se jó valakit mellkason lőni, hiszen valószínű, hogy ott tartja a pokolgépet. Nincs értelme máshova lőni, mert ha elesik, működésbe hozza a robbanószerkezetet” – mondta a Scotland Yard vezetője nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva, egy konkrétan Srí Lanka-i pédlát említve.

A pénteken bőrszíne miatt ártatlanul lelőtt brazil fiatalember esetére utalva Ian Blair elmondta, könnyen megeshet, hogy más is meghal, bár reményét fejezte ki, hogy nem ismétlődik meg még egyszer ez a rendőri melléfogás.

„Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a dolgok korrekt módon haladjanak, de a döntések szörnyű körülmények között születtek” – mondta a Scotland Yard első embere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik