Nagyvilág

A brazilok dühösek az ártatlanul agyonlőtt férfi miatt

A brazil kormány megrökönyödését fejezte ki a pénteken Londonban tévedésből megölt brazil állampolgár ügyében. A férfi családja dühös és szintén magyarázatot követel. A londoni rendőrfőnök bocsánatot kért.

A brazil kormány szombaton hivatalosan is magyarázatot kért a brit hatóságoktól arról, hogy miért lőttek le egy brazil fiatalembert a londoni Stockwell metróállomása közelében. A brazil politikai vezetés megrökönyödését fejezte ki a “szánalmas gyilkosság” kapcsán, és ezért követeli, hogy a brit illetékesek adjanak számot a fiatalember megölése körülményeinek legapróbb részleteiről is.

Celso Amorim brazil külügyminiszter egy ENSZ konferencia miatt éppen London felé tart, ezért kérte a rendezőket: szervezzenek meg neki egy találkozót brit kollégájával, Jack Straw-val.

A bőrszíne volt gyanús

A Scotland Yard már korábban elismerte, hogy a 27 éves Jean Charles de Menezesnek semmi köze sem volt a csütörtöki merényletkísérletekhez, és véletlenül végeztek a férfivel. A rendőrök gyanúját sötét bőrszíne – a szemtanúk első benyomása szerint is ázsiai, pakisztáni külsejű volt – és viselkedése keltette fel.


Menezes ugyanis épp egy, a július 21-i merényletekkel összefüggésben megfigyelés alatt álló épületből lépett ki, és – a rendőrök elmondása szerint – a fiatalember felszólításukra menekülni kezdett és nem engedelmeskedett. Erre – szemtanúk elmondása szerint – egy rendőr közvetlen közelről öt golyót lőtt ki a földön fekvő férfira.


A londoni rendőrfőnök elismerte, hogy hibát követtek el, és vasárnap bocsánatot kért a lelőtt férfi hozzátartozóitól. 

A Minas Gerais brazil szövetségi államból származó fiatalember egyébként már három éve, állandó lakhatási engedéllyel élt Londonban, és ott villanyszerelőként dolgozott.

A család nem érti

A brazil férfi családja szintén elítéli a pénteken történteket, a BBC cikke szerint dühösek és magyarázatot követelnek. A brit lapnak Menezes nagymamája elmondta, hogy nem érti, a rendőrök hogyan hihették unokája külseje alapján, hogy terrorista. A CNN-nek szerint az áldozat unokatestvére elmondta: nem elégszenek meg egy bocsánatkéréssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik