Nagyvilág

Nyolcvannyolc halott a sharm-el-sheikh-i robbantássorozatban

Az egyiptomi kórházi források legfrissebb adatai szerint legkevesebb 88 halottjuk - köztük sok külföldi állampolgár - van a szombat hajnali sharm-el-sheikh-i robbantásoknak.

A legújabb jelentések szerint az éjszakai robbantásokat két al-Kaida közeli csoport is magára vállalta – a közelmények hitelességét még nem erősítették meg. Az Aljazeera.com szerint az egyiptomi forradalom évfordulóján robbantak a bombák.


A sérültek száma kétszáznál is több, közülük 35-öt a fővárosba, Kairóba szállítottak. Huszonhárom sérült állapota válságos – mondta a neve elhallgatását kérő forrás.

Mohammed Avad Tag ed-Din egyiptomi egészségügyi miniszter 88 halottról és mintegy 200 sebesültről számolt be, akiket a sharm-el-sheikh-i kórházba szállítottak. A sebesültek között sok egyiptomi munkás van, akik az egyik bazár kávézójában tartózkodtak a robbanáskor – közölte a mentők egyik vezetője.


Nincs magyar áldozat


A nagykövetség értesülései szerint nincs magyar áldozata a merényleteknek; a külügyminisztérium egyelőre nem rendelt el utazási tilalmat.


Csulák Péter, a kairói magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője elmondta: az egyiptomi hatóságok egyelőre nem tudnak magyar áldozatokról. A nagykövetség állandó kapcsolatban áll az illetékes szervekkel – tette hozzá.


A magyar Külügyminisztérium egyelőre nem rendelt el utazási tilalmat a térségbe, de folyamatosan egyeztetnek a többi EU-tagállammal – mondta még Szabó Ferenc.


A Külügyminisztériumban válságkezelő központ működik, felvették a kapcsolatot az utazási irodákkal, és fokozott körültekintésre, óvatosságra intik az érintetteket. Mivel jelenleg nincs érvényben utazási tilalom, az irodáknak sincs olyan irányú kötelezettségük, hogy visszatérítsék azok pénzét, akik lemondják korábban befizetett útjukat – tette hozzá a tárca szóvivőhelyettese.


Robbantások az 52-es egyiptomi forradalom 53. évfordulójára?


Az arab nacionalizmus igazi fellángolását az 1952-es katonai hata-lomátvétel okozta, amikor a Mohammed Nagib tábornok és Gamal Abdel Nasszer ezredes vezette nacionalista tiszti csoport – a Szabad Tisztek Mozgalma – megdöntötte Faruk király hatalmát. Egy évvel később, 1953 június 18-án kikiáll-tották a köztársaságot, melynek első elnöke a Mozgalom vezetője, Nagib tábornok lett.

Nasszer 1954-ben átvette a hatalmat Nagibtól s ez a forradalom további radikalizálódását hozta. Az új vezér szeme előtt a fáraók korabeli Egyiptom nagysága lebegett és ezen ideológia nyomán egyesíteni kívánta az egész arabságot Marokkótól Iránig.

További részletek >>


Nyolcvannyolc halott a sharm-el-sheikh-i robbantássorozatban 1

Nyolcvannyolc halott a sharm-el-sheikh-i robbantássorozatban 2

Olasz, brit és spanyol turisták a sérültek között


Az olasz külügy azt közölte: a merényleteknek egy olasz halottja van, tízen könnyebben megsérültek. Sharm-el-Sheikh az olaszok hagyományosan kedvelt úticélja: az olasz utazási irodák szövetségének elnöke “tíz- és húszezer közöttire” becsülte az ott tartózkodó olaszok számát.


London nyolc brit sebesültről számolt be, a madridi külügyminisztérium három spanyol turista sebesülését jelentette. A kairói idegenforgalmi minisztérium szóvivője szerint 13 olasz állampolgár és 15 más külföldi van a sebesültek között.


Az osztrák utazási irodák szóvivője szerint 3000 osztrák nyaral az egyiptomi üdülőhelyen, de egyelőre nincs hír arról, hogy meghalt vagy megsérült volna valamelyikük.


Tömeghisztéria az üdülőhelyen


Szemtanúk elmondása szerint a sharm-el-sheiki bazárban, illetve várostól 6 kilométerre fekvő, a külföldi turisták és búvárok által kedvelt Namaa-öböl szállodáinál és bazárjában történt detonációkat követően tömeghisztéria tört ki: az emberek pánikszerűen menekültek, az utakat holttestek borították. A Naama-öbölbeli robbantások célpontja egy turisták által látogatott bazár, a Ghazala Gardens és a Mövenpick szállodák voltak. Az egyik szálloda homlokzata leomlott, egy autó és a környékbeli boltok kirakata kiégett.


A rendőrség lezárta a Sharm-el-Sheikh-be vezető utakat


Hoszni Mubarak délelőtt megérkezett a merényletek színhelyére, és azonnal a Ghazala Gardens szállodához hajtatott, melyben súlyos károkat okozott egy öngyilkos merénylő autójának robbanása.


Az egyiptomi elnök, a MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint, utasítást adott a sebesültek mentésére és a baleset okainak felderítésére. A rendőrség lezárta a Vörös-tenger partján fekvő városba vezető utakat. Előzetes értesülések szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsik a Sínai-félszigeten kívülről érkeztek.


Az Egyesült Államok és Japán mellett Irán is elítéli a terrorcselekményeket


A térségben tartózkodó Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben nyilatkozva elítélte a terrortámadásokat. A japán külügyminisztérium közleményében rámutat: semmivel sem igazolható az ártatlan áldozatokat követelő terrorizmus.


Irán “határozottan elítéli” a merényleteket, és “együttérez az áldozatok családjával és azokkal az országokkal, ahonnan érkeztek”. A teheráni külügyi szóvivő mindamellett arra kérte a nyugati országokat, “ne alkalmazzanak korlátozásokat a muzulmánokkal szemben, mert e merényleteknek semmi közük a muzulmánokhoz, és a muzulmánokkal szembeni korlátozó intézkedések teszik a legjobb szolgálatot a terroristáknak”.

Ismét működik a válságkezelő központ a Külügyminisztériumban
Az éjszakai egyiptomi robbantásos merényletekre való tekintettel a Külügyminisztérium szombat reggel 8.00 órától újraindítja a válságkezelő központ működését – tájékoztatta az MTI-t Szabó Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője. Az érdeklődők reggeltől a 458-3500 telefonszámon már elérik a válságközpontot – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik