Nagyvilág

Külügyminisztérium: nincs utazási tilalom

Egyelőre nem rendelt el utazási tilalmat az eddig 83 halálos áldozatot követelő egyiptomi robbantássorozat miatt a Külügyminisztérium, de folyamatosan egyeztetnek a többi EU-tagállammal - mondta a tárca szóvivőhelyettese szombaton az MTI-nek.

A Külügyminisztérium egyelőre sem az egyiptomi hatóságoktól, sem a kairói magyar nagykövetségtől nem kapott tájékoztatást magyar áldozatról vagy sebesültről – tette hozzá Szabó Ferenc.
A Külügyminisztériumban válságkezelő központ működik, felvették a kapcsolatot a térségbe utaztató irodákkal, az érintetteket fokozott körültekintésre, óvatosságra intik, de jelenleg nincs utazási tilalom, és ebből következően az utazási irodáknak sincs olyan irányú kötelezettségük, hogy visszatérítsék azoknak a pénzét, akik most lemondják korábban befizetett útjukat – mondta a szóvivőhelyettes.

Ez a helyzet viszont bármikor megváltozhat. A tárca folyamatosan egyeztet a kairói magyar nagykövetséggel és az EU nagyköveteivel. Valószínűleg uniós szinten egyeztetett döntés lesz a térségre vonatkozó utaztatási tilalom elrendelése, amennyiben erre sor kerül. Eddig még egyetlen EU-tagállam sem rendelt el ilyen tilalmat – mondta Szabó Ferenc.

Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a tilalom elrendelése a biztonsági szakemberekkel való konzultáció után politikai szinten születik meg. Általában akkor kerülhet erre sor, ha az utazás, az ott-tartózkodás teljesen bizonytalan, veszélyes, a járatok sorozatosan kimaradnak, vagy például nincs víz, nincs áram, egyszóval a normális életvitel lehetetlenné válik.

Szabó Ferenc elmondta, hogy az év első felében az indonéziai szökőár után született kormányrendelet szerint, ha a külügyminisztérium egy utazási célpontot nem javasol, akkor az utazási irodáknak az ideirányuló, lemondott utak esetében visszatérítési, vagy utazásmódosítási kötelezettsége van az utasok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik