Nagyvilág

Izraelnek nem szabad elszigetelnie a Gázai övezetet

Condoleezza Rice közel-keleti látogatása keretében tárgyalt Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, Ahmed Korei miniszterelnökkel és Nászir Juszef belügyminiszterrel.

Közös sajtótájékoztatójukon az amerikai külügyminiszter kijelentette: biztosítani kell a Gázai övezet összeköttetését Ciszjordániával. Rice hangsúlyozta: a palesztinok mozgásszabadságának biztosítása kulcsfontosságú a terület gazdasági fejlődése szempontjából.

Az amerika diplomácia vezetője megállapította, hogy az izraeli és palesztin fél haladást ért el az augusztus közepére tervezett kivonulás lebonyolítása körüli egyeztetésekben, közelinek látszik a megállapodás a vitatott kérdésekben, ám nyomatékosította, hogy az együttműködés további javítására van szükség.

Izrael vonakodik attól, hogy a kivonulás után feladja a Gázai övezet határán létesített ellenőrzőpontjait, attól tartva, hogy az ellenőrzés hiánya lehetőséget teremt a palesztin szélsőségeseknek az övezetbe irányuló fegyvercsempészetre; a Palesztin Hatóság ellenben szeretné elérni, hogy biztosított legyen a palesztinok mozgásszabadsága, legalább Ciszjordánia felé. Emellett szükségesnek tartják, hogy új kikötő létesüljön Gázában és nyissák meg újra a gázai repülőteret.

Mahmúd Abbász újólag hangsúlyozta, hogy a kivonulás csak egy lépés a nemzetközi védnökség alatt született és egy palesztin állam létrejöttét előirányzó közel-keleti útiterv teljesítése felé, a politikai folyamatnak folytatódnia kell – az Egyesült Államok szintén e folyamat részének tekinti a kivonulást.

Rice rámalláhi tárgyalásai során felhívta a palesztin felet, hogy tegyen az eddiginél többet a biztonság megteremtése érdekében.

Az amerikai külügyminiszter előző nap tárgyalt Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel, és méltatta eltökéltségét a kivonulás végrehajtását illetően.

Rice szombat délután a tervek szerint Saul Mofaz izraeli védelmi miniszterrel és Simon Peresz miniszterelnök-helyettessel is megbeszéléseket folytat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik