Nagyvilág

Merkel Szlovákiától tanulna

A német kancellárjelölt szerint Németországnak az adóreform, illetve a munkaerőpiac rugalmasságát illetően sok tanulnivalója van a közép-európai országoktól.

A Financial Times-nak adott szerdai interjújában Angela Merkel, a Kereszténydemokrata Unió vezetője európai gazdasági reformot sürgetett, mely az által valósulhat meg, ha Európa országai egymás sikeres poltikáját átveszik.


Kifejtette, hogy az Európai Unió vezetőinek októberi, Angliában tartandó informális találkozója lendületet adhat a gazdasági növekedést, foglalkoztatást, és beruházásokat serkentő törekvéseknek. A szociális biztonsági rendszer és a munkaerő-piac kettéválasztásával kapcsolatban Skandinávia példáját hozta fel, e területen Németországnak lemaradása van, csakúgy, mint a Kelet-Közép Európában már megvalósult adóreform terén. A munkaerőpiac rugalmasságának tekintetében  Nagy-Britanniát említette példaként a német ellenzéki politikus.


Merkel asszony utalásai a fenti országokra ellentmondásosak lehetnek, hiszen például Szlovákiát alacsony közösségi adó jellemzi, míg a brit munkaerőpiac szabályozatlanságát pedig a kontinentális európai országok az európai szociális modelltől idegennek tartják.


Merkel megjegyzései jó hátteret szolgáltatnak Tony Blair-nek, aki az EU jelenlegi soros elnöke. A brit miniszterelnök a gazdasági reformot helyezi politikájának középpontjába annak érdekében, hogy visszanyerje az európai választókat a tervezett Európai Alkotmány francia és holland elutasítása után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik