Nagyvilág

Moszkvában felmentették a New York-i orosz keresztapát

Egy moszkvai esküdtszék felmentette a Japoncsik (Japcsi) gúnynéven ismert Vjacseszlav Ivankovot a gyilkosság vádja alól. Ivankovot az Egyesült Államokban 1997-ben már egyszer elítélték; ott feltehetőleg a brooklyni orosz maffia vezére volt.

Ivankov a közelmúltban távozott a moszkvai városi börtönből, miután egy esküdtszék felmentette gyilkosság vádja alól. A Japoncsik (Japcsi) gúnynéven ismert orosz maffiózót azzal vádolták, hogy 1992-ben, egy vita közben agyonlőtt két török állampolgárt egy moszkvai étterem mosdójában.


Az ítélethirdetés után Maria Szemenyenko városi ügyész közölte: fellebbez a döntés ellen – írja a The Moscow Times. Ivankov ügyvédje a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásról elmondta: védencét – aki nem tartózkodott az étteremben – az ügy 13 tanúja közül mindössze egy ismerte fel; több jelen lévő kirgiz viszont úgy nyilatkozott, hogy az elkövető magas és vörös hajú férfi volt.


Szakértők szerint nem egyértelmű, hogy Ivankov milyen befolyással bír majd az orosz alvilágra. Egyesek szerint 9, az Egyesült Államokban töltött börtönév után orosz kapcsolatai meglazultak, míg mások úgy vélik, hogy Ivankovot nem szabad lebecsülni. Alexander Kaljanov orosz sanzonénekes, sok kedvelt alvilági dal szerzője és előadója szerint az oroszok örülnek a döntésnek: „Oroszországban Ivankov olyan népszerű, mint Alla Pugacsova vagy Michael Jackson” – nyilatkozta.


Ivanykov 1993-tól New Yorkban élt, és feltehetőleg a brooklyni orosz maffia vezére volt, majd bűnszövetkezetben elkövetett zsarolásért börtönbüntetésre ítélték 1997-ben. Az Egyesült Államok 2004-es szabadulása után adta ki hazájának a 65 éves orosz keresztapát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik