Nagyvilág

Orbán: Magyarország stabilizál

"Magyarország kiszámítható partner" – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) pártvezetői értekezletén Washingtonban, ahol elmondta, hogy olyan bizonytalan ingatag országok vesznek körül minket, mint Ukrajna, Románia vagy Szerbia.

A konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő szervezet konferenciáján a magyar politikus előadásában utalt megemlítette Ukrajnát, ahol földrengéserejű változások zajlottak, Romániát, ahol éppen lemondott a kormány és Szerbiát, ahol “még mindig sok a nyitott kérdés”

Orbán felhívta a résztvevőket, fordítsanak kellő figyelmet a balkáni térségre, “ne tekintsék Irak mögé szoruló, már lezárt ügynek”. Elmondta, még a magyarokat is érik etnikai alapú atrocitások a régióban, a vajdasági magyarok nemzetközi védelemre szorulnak.

A magyar belpolitikát érintve Orbán a Fidesz sikerei között említette, hogy a legutóbbi, 2002-es IDU-konferencia óta pártja két időközi választáson megkapta a szavazók bizalmát, az európai parlamenti választáson pedig 47 százalékos támogatást szerzett. Legutóbb a parlament – bár a Fidesz kisebbségben van – a kereszténydemokraták, a polgári oldal jelöltjét választotta köztársasági elnökké – mondta.

Orbán Viktor kifejtette: a magyar belpolitika kérdései elsősorban a gazdaság körül forogna; a gazdaság a túladóztatás miatt bénult állapotban van, a növekedési ütem vészesen lassul. Az eladósodás lassan elviselhetetlen méreteket ölt, a bürokrácia kiterjedt, nem átlátható, lassú és drága. A legfájóbb, hogy a munkanélküliség is nő – tette hozzá. Magyarország ennek ellenére erős ország, képes lesz kilábalni a nehézségekből – hangsúlyozta Orbán.

“Minden egy polgári, kereszténydemokrata változásért kiált”; radikális adócsökkentésre és munkahelyteremtő programsorozatra lesz szükség a 2006-os választások után – közölte a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor futólag találkozott John Howard ausztrál miniszterelnökkel, az IDU-elnökével, és komolyabb megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, a német és a francia delegációval, valamint a cseh ellenzék vezetőjével. Mint elmondta, kedd reggel az IDU-pártvezetők szűkebb körét, köztük őt is fogadja George Bush amerikai elnök.

A Fidesz elnöke kedden, az amerikai Republikánus Párt agytrösztjének tartott American Enterprise Institute-ban zárt körű előadást tart Magyarországról és a régióról .

Orbán Viktor hétfőn írta alá pártjának az IDU-hoz történt csatlakozásáról szóló dokumentumot: a felvételről már 2002-ben döntés született. Az IDU tagjai – a szervezet alapító okirata szerint – segítik egymást az általános választásokon. Orbán Viktor ennek kapcsán kifejtette: az IDU-ban egy működik a “kampánymenedzserek albizottsága”. “Most már nemcsak arról van szó, hogy ők segítenek bennünket (…) a mi szakmánk Magyarországon gyorsan fejlődik, nagyon sok mindent tudunk hozzátenni a világ polgári erőinek közös kampánytudásához” – mondta.

A Fidesz az 1983-ban alapított, Oroszországtól az Egyesült Államokig mintegy 60 ország 70 szervezetét összefogó IDU egyetlen magyar tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik