Nagyvilág

25 ezer civil halt meg Irakban

Közel 25 ezer civil áldozata van 2003 márciusa óta az amerikai csapatok által megszállt iraki területeken folyó harcoknak és merényleteknek – állítja egy friss, az Iraq Body Count és az Oxford Research Group által jegyzett tanulmány. A polgári áldozatok harmadáért a koalíciós erők tehetők felelőssé.

A most napvilágot látott jelentés szerint a 2003 márciusa és 2005 márciusa közötti iraki polgári áldozatok 37 százaléka, azaz több mint 9 ezer ember halála miatt az amerikai vezetésű koalíciós erők vádolhatók – írja a BBC Online.

A legtöbb civil haláleset természetesen az invázió 2003 május 1-jéig tartó időszakára tehető. A polgári halálesetek miatt a tanulmány szerint a lázadók 9 százalékban okolhatók, további 36 százalékban pedig az invázió utáni erőszak (robbantások, terrortámadások) tekinthető felelősnek. Az új jelentés szerzői – tudósok és békeaktivisták – szerint ez az első részletes összefoglaló a konfliktus első két évének dokumentált áldozatairól.

A második évben duplázódott a civil áldozatok száma

A civil halálos áldozatok száma a második évben – az első évhez képest – megduplázódott. Míg 2003 májusától, az inváziót követő első esztendőben 6215-en vesztették életüket, a második évben, 2005 márciusáig a halálos áldozatok száma elérte a 11351-et. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy 2003 március-áprilisban, kevesebb mint két hónap alatt, az iraki invázió ideje során 7299 civil vesztette életét. Az összesen 24865 áldozatnak közel az ötöde, azaz majdnem 5 ezren nők, vagy gyerekek voltak, és a civilek majdnem fele Bagdadban vesztette életét.

„A 2003 márciusi invázió kezdete óta napi átlagban 34 iraki civil halt meg” – nyilatkozta a BBC Online-nak John Sloboda, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy a polgári áldozatok az iraki háború elindításának „elfelejtett költségei”. Sloboda kiemelte, hogy az iraki beavatkozások kezdete óta, se az amerikai, se a brit hatóságok nem mérték pontosan fel az elindított hadműveletek ilyen irányú következményeit. A halálos áldozatok fele robbantások miatt vesztette életét. Legkevesebb 42500 ember megsebesült – állítja az Iraq Body Count és az Oxford Research Group által jegyzett elemzés.

A 2003 március 20-tól 2005 március 19-éig tartó időszak alatt elhunyt 13811 civilből (ennyi áldozat neméről és koráról állt rendelkezésre információ) 0,4 százalék 0 és 2 év közötti, 9,3 százalék 3-17 év közötti, 81,7 százalék felnőtt férfi, 8,7 százalék pedig felnőtt nő volt.

A terrorizmus nagyobb áldozatokkal jár

Az iraki kormány üdvözölte, hogy a tanulmány szerzői összesítették a civil halálos áldozatok számát, ugyanakkor kiemelték, hiba lenne azt hinni, hogy a terrorista cselekedetek kevesebb civil áldozattal jártak, mint a nemzetközi erők hadműveletei. „A külföldi katonák műveleteik során minden esetben igyekezték elkerülni a civil lakosság bántódását, míg a terroristák kifejezetten a polgári lakosságot tekintik célpontjuknak” – áll a kormány közleményében, hozzátéve, hogy a külföldi katonai alakulatok iraki jelenléte szükséges.

Sokan ugyanakkor úgy vélekednek, hogy az országban uralkodó káosz miatt lehetetlen megállapítani a civil áldozatok pontos számát. Az eddig ismert adatok szerint több mint 1700 amerikai, és több tucat más szövetséges állam katonája vesztette életét Irakban az invázió óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik