Külföld

25 ezer civil halt meg Irakban

admin
admin

2005. 07. 19. 18:38

Közel 25 ezer civil áldozata van 2003 márciusa óta az amerikai csapatok által megszállt iraki területeken folyó harcoknak és merényleteknek – állítja egy friss, az Iraq Body Count és az Oxford Research Group által jegyzett tanulmány. A polgári áldozatok harmadáért a koalíciós erők tehetők felelőssé.

A most napvilágot látott jelentés szerint a 2003 márciusa és 2005 márciusa közötti iraki polgári áldozatok 37 százaléka, azaz több mint 9 ezer ember halála miatt az amerikai vezetésű koalíciós erők vádolhatók – írja a BBC Online.

A legtöbb civil haláleset természetesen az invázió 2003 május 1-jéig tartó időszakára tehető. A polgári halálesetek miatt a tanulmány szerint a lázadók 9 százalékban okolhatók, további 36 százalékban pedig az invázió utáni erőszak (robbantások, terrortámadások) tekinthető felelősnek. Az új jelentés szerzői – tudósok és békeaktivisták – szerint ez az első részletes összefoglaló a konfliktus első két évének dokumentált áldozatairól.

A második évben duplázódott a civil áldozatok száma

A civil halálos áldozatok száma a második évben – az első évhez képest – megduplázódott. Míg 2003 májusától, az inváziót követő első esztendőben 6215-en vesztették életüket, a második évben, 2005 márciusáig a halálos áldozatok száma elérte a 11351-et. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy 2003 március-áprilisban, kevesebb mint két hónap alatt, az iraki invázió ideje során 7299 civil vesztette életét. Az összesen 24865 áldozatnak közel az ötöde, azaz majdnem 5 ezren nők, vagy gyerekek voltak, és a civilek majdnem fele Bagdadban vesztette életét.

„A 2003 márciusi invázió kezdete óta napi átlagban 34 iraki civil halt meg” – nyilatkozta a BBC Online-nak John Sloboda, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy a polgári áldozatok az iraki háború elindításának „elfelejtett költségei”. Sloboda kiemelte, hogy az iraki beavatkozások kezdete óta, se az amerikai, se a brit hatóságok nem mérték pontosan fel az elindított hadműveletek ilyen irányú következményeit. A halálos áldozatok fele robbantások miatt vesztette életét. Legkevesebb 42500 ember megsebesült – állítja az Iraq Body Count és az Oxford Research Group által jegyzett elemzés.

A 2003 március 20-tól 2005 március 19-éig tartó időszak alatt elhunyt 13811 civilből (ennyi áldozat neméről és koráról állt rendelkezésre információ) 0,4 százalék 0 és 2 év közötti, 9,3 százalék 3-17 év közötti, 81,7 százalék felnőtt férfi, 8,7 százalék pedig felnőtt nő volt.

A terrorizmus nagyobb áldozatokkal jár

Az iraki kormány üdvözölte, hogy a tanulmány szerzői összesítették a civil halálos áldozatok számát, ugyanakkor kiemelték, hiba lenne azt hinni, hogy a terrorista cselekedetek kevesebb civil áldozattal jártak, mint a nemzetközi erők hadműveletei. „A külföldi katonák műveleteik során minden esetben igyekezték elkerülni a civil lakosság bántódását, míg a terroristák kifejezetten a polgári lakosságot tekintik célpontjuknak” – áll a kormány közleményében, hozzátéve, hogy a külföldi katonai alakulatok iraki jelenléte szükséges.

Sokan ugyanakkor úgy vélekednek, hogy az országban uralkodó káosz miatt lehetetlen megállapítani a civil áldozatok pontos számát. Az eddig ismert adatok szerint több mint 1700 amerikai, és több tucat más szövetséges állam katonája vesztette életét Irakban az invázió óta.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.