Nagyvilág

Természeti csapások világszerte

Románia: temetőt is átmosott az ár

A Magyar Rádió tudósítása szerint az árvíz során Vadu Roscát érte a legnagyobb veszteség, heten-nyolcan vesztették itt életüket, a házak legnagyobb része összedőlt, vagy omlás fenyegeti. A lakosság egy része azt kérte az államfőtől, hogy építsék fel más helyen a falut, mert 1970-ben az akkori árvíz is hasonló pusztítást végzett. A családi tragédiákat újabb dráma követi, mivel a temetőt is átmosta, feldúlta az árhullám, így az áldozatokat máshol kell eltemetni.

Habuda László, a katasztrófaelhárító csoport vezetője a Magyar Rádiónak elmondta, hogy még mindig sok az elhullott állat Vadu Roscán. A magyar műszaki mentők hétfőn saját gumicsónakjaikkal járják be a környéket, segítenek a tetemek összegyűjtésében, hiszen van, ahova a falusiak nem tudnak bejutni, még mindig akkora a víz és helyenként a mocsár. Az egészségügyiek a sebesülteket, a betegeket látják el, mentővel járják a falvakat. Gyakori eset a hasmenés és a vágott seb, ugyanis a portájukat takarító falusiak térdig állnak a zavaros vízben, megsérülnek, sebük fertőződik.

Spanyolország: 11 tűzoltó halt meg erdőtűzben


Természeti csapások világszerte 1

Fotó: BBC Online

A közép-spanyolországi Guadalajarában tizenegyen vesztették életüket, az áldozatok valószínűleg tartalékos tűzoltók – jelentette a tartományi kormány szóvivője.

A BBC Online szerint a szombaton kigyulladt erdőtűz mintegy 8000 hektáron pusztított a spanyol tartományban, és lángok 40 méter magasságot is elérik. A gyors vizsgálat során a rendőrség megállapította, hogy vélhetően egy grillezés során keletkezett a tűz, és a száraz forró időjárás valamint az erős szél segítette a gyors terjedését. A jelentések szerint a tűzoltók tragédiáját az okozta, hogy hirtelen megfordult a szélirány, és a lángok körülzárták őket.

Tajvan: a tájfun miatt szünetelnek a pénzpiacok

Az elmúlt öt év leghevesebb tájfunja csapott le hétfőn Tajvanra, aminek következtében akadozott a vasúti közlekedés, iskolákat és a reptereket zártak be a hatóságok, sőt még a pénzpiacok is szüneteltették működésüket. A Hajtang névre keresztelt tájfun tombolása következtében 34 ember sebesült meg. Száztíz nemzetközi és négyszáz belföldi légi járatot töröltek. 38 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás, főként az északi és a keleti országrészben. A szigetállam keleti partvidékén, a fővárostól, Tajpejtől 150 kilométerre délkeletre fekvő Hualien környékén a felhőszakadás és a rendkívül erős szél fákat csavart ki tövestül. A földcsuszamlásoktól tartva a térségből több száz embert kellett kimenekíteni.

A fővárosban az emberek homokzsákokkal kerítettek körbe házaikat. Több ezer halászbárkát biztonságos kikötőben horgonyoztak le. A világ legmagasabb felhőkarcolójának, az 508 méter magas Tajpej 101-nek a személyzetét készültségbe helyezték, hogy felkészüljenek a legerősebb szélviharra, amit a decemberben felavatott épületnek eddig ki kellett állnia.


Mexikó: több tízezren menekülnek az Emily elől


Természeti csapások világszerte 2

Fotó: AP

Hétfőn elérte a mexikói Yucatán-félszigetet az Emily hurrikán. A Yucatán-félsziget térségében jelenleg mintegy 30 ezer külföldi turista tartózkodik. Több tízezren már elhagyták a ciklon fenyegette térségét. A BBC Online beszámolója szerint A Mexikói állami olajcég 15 ezer alkalmazottjának is el kellett hagyni az olajfúrótornyokat. Az óránként 160 kilométeres szélerejű Emilyt a szakértők különösen veszélyesnek tartják, és eddig négy ember halálát okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik