Nagyvilág

Tizenkilencen haltak meg a romániai árvízben

Hivatalos források szerint a dél-moldvai árvízben legsúlyosabban érintett Vrancea megyében 12, Bákó megyében 4, Fehér, Galac és Tulcea megyében pedig egy-egy személy vesztette életét az árvízben.

Victor Paul Dobre, a román közigazgatási és belügyi tárca államtitkára elmondta, hogy az áldozatok valamennyien 60 év fölötti idős emberek voltak, akiket azért nem lehetett megmenteni, mert megtagadták, hogy elhagyják otthonukat.

Traian Basescu román államelnök, aki szombaton Vrancea megyében járt helyszíni szemlén, a halottak nagy száma láttán szigorúan elrendelte: az illetékes szervek vizsgálják ki, minden érdekelt megtett-e mindent azért, hogy az árvíz sújtotta településeken minden egyes lakoshoz eljusson a hivatalos figyelmeztetés a közelgő veszélyre.

Az elnök hangsúlyozta: elméletileg minden esély megvolt rá, hogy egyetlen emberélet sem vesszen el az árvízben, hiszen ma már Romániában kiépült a korai árvízi riasztás országos rendszere, amely 24 órával előbb figyelmezteti a lakosságot a közelgő veszélyre. Ezt a figyelmeztetést, sajnos, nem mindenütt tartották tiszteletben – mondta az elnök, aki megállapította, hogy ebből a szempontból Vrancea megyében súlyos mulasztások történtek.

Basescu elnök bírálta a román elektronikus média hisztéria keltő árvízi adásait, amelyek a román hatóságok tehetetlenségét domborítják ki, miközben szerinte a közigazgatás – a szűkös körülmények ellenére – jól végzi a feladatát. Focsaniban tett látogatása alkalmával a román államfő hangoztatta: Románia nincs felkészülve az utóbbi években végbe ment éghajlatváltozásra.

A román katasztrófa-elhárítás nem rendelkezik megfelelő felszereléssel és eszközökkel egy ilyen nagy méretű elemi csapás következményeinek megelőzésére és kivédésére. Közölte: a közeljövőben intézkednek e hiányok megszüntetése érdekében.

Máris dolgoznak egy olyan rendszer megteremtésén, amelynek keretében az országban öt helyen megfelelő intervenciós eszközökkel felszerelt központokat alakítanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik