Nagyvilág

Izraelben is robbantott az egyik londoni merénylő

A négy londoni merénylő egyike izraeli lapjelentés szerint két éve Izraelben járt, hogy előkészítsen egy tel-avivi öngyilkos merényletet. Mindeközben a Blair-kormányból kivált Clare Short szerint brit közel-keleti politika is hibáztatható a merényletért.

A pakisztáni származású Mohammed Sidique Khan a Maariv vasárnapi jelentése szerint 2003-ban utazott Izraelbe, egy három emberéletet követelő merénylet előkészítésére. A támadást egy tel-avivi bárban hajtották végre április 30-án. Az újság – amelynek hírét izraeli biztonsági forrásból minden konkrét bizonyíték híján valónak minősítettek – azt írta, hogy a két évvel ezelőtti merényletet ugyancsak brit állampolgárok vitték végbe Tel-Avivban.

Közülük Assif Mohammed Hanif felrobbant a célba vett bárban, feltételezett cinkosa, az ugyancsak brit állampolgárságú Omar Khan Charif szökés után vesztette életét. Mindketten a Gázai övezetből léptek izraeli területre a merénylet előtt.

A brit rendőrség szerint Mohammed Sidique Khan július 7-én az Edgware Roadnál hajtott végre támadást a metró ellen. Itt 7 ember halt meg.

Clare Short, Tony Blair brit miniszterelnök kormányának egyik volt tagja szerint a londoni merényleteknek kétségtelenül köze van az iraki háborúhoz. Short az Irak elleni háború miatt mondott le a nemzetközi fejlesztésekért felelős miniszteri posztról. “A kormányból érkező egyes hangok szerint a merényletek mögött a gonosz erői állnak, miközben minden, amit mi csinálunk, helyes. Pedig közvetve közünk van egy jelentős számú iraki polgári személy megöléséhez, valamint támogatunk egy olyan közel-keleti politikát, amely a palesztinok érzése szerint kettős mércét alkalmaz, és ezért felbőszíti őket” – mondta az ex-miniszter, aki ezzel Blair előző napi beszédére utalt.

A kormányfő a Munkáspárt szombati politikai fórumán felszólalva visszautasította azt a vádat, hogy a merénylők bosszúból követték volna el a július 7-i londoni robbantásokat azért, mert Nagy-Britannia az Egyesült Államok oldalán részt vett a Szaddám Huszein vezette Irak elleni háborúban.


Blair azt mondta: a merényletek mögött álló ideológiától minden civilizált ember, köztük az iszlám hívei is “undorral fordulnak el”. “Ez nem a civilizációk harca” – jelentette ki. Blair az al-Kaida “gonosz ideológiája elleni globális harcra” szólított fel.


Clare Short a GMTV tévécsatornának adott interjújában elmondta: szerinte a brit terrorizmusellenes törvény szigorításával London csak azt érné el, hogy a szélsőséges elemek még könnyebben tudnak majd cinkosokat toborozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik