Nagyvilág

Nemzetközi segítséget kért Románia az árvíz miatt

Pénzügyi segélyt kért az Európai Bizottságtól (EB) Traian Basescu román államelnök az árvíz okozta súlyos gondok megoldására.

Amint arról korábban beszámoltunk, katasztrófaméretű esőzések súlyos károkat okoztak Románia 42 megyéjéből 32-ben. Víz alá került 482 város, község és falu, az ár megrongált vagy elsodort több mint 11 ezer lakást és lakóházat, 15 ezer gazdasági épületet, víz pusztította el a termést több mint 53 ezer hektáron, az árból kimentett vagy az elöntött helységekből kitelepített személyek száma megközelíti a tízezret.

Traian Basescu elnök csütörtökön a román fővárosban találkozott Danuta Hübnerrel, az EB regionális politikáért felelős megbízottjával és Jonathan Scheelevel, az EB bukaresti képviseletének vezetőjével. A találkozón a román államfő pénzügyi segélyt kért az EB-től. Pontosabban azt kérte, hogy Románia a Phare-alapokból 20 millió eurót felhasználhasson az árvíz által tönkretett gátak, utak, hidak és más közművek helyreállítására.

Az államfő szóvivője bejelentette, hogy Traian Basescu elnök szorgalmazta a román kormány és a Világbank lépéseit, melyek célja 33 millió dollár átirányítása a meglévő tervekből az árvíz által súlyosan megrongált infrastruktúra és lakóházak sürgős helyreállítása.

Az államfő szorgalmazta, hogy a kormány, a károk elhárításában szerepet játszó állami intézmények és helyhatóságok a polgári sürgősségi helyzetek hatékony kezelésével továbbra is tegyenek meg mindent az emberéletek megmentéséért és az árvízkárok csökkentéséért.

Egyszersmind alkotmányos hatáskörével élve az államelnök folyamatosan nyomon követi és mérlegeli a helyzet alakulását és a természeti katasztrófa elhúzódásának vagy fokozódásának nemzetbiztonsági kockázatait – hangoztatta szóvivő, aki rámutatott: az elnök felszólította az ország politikusait, hogy tegyenek tanúbizonyságot szolidaritásukról, s az árvíz sújtotta családok drámáját ne használják ki politikai célokra. Mert ezekben a válságos pillanatokban nagyon fontos, hogy az egész nemzet szolidárisan lépjen fel – figyelmeztetett az államfő.

Ugyanakkor Calin Popescu Tariceanu, aki csütörtökön ismét felkereste a legválságosabb helyzetbe került dél-moldvai megyéket, a fővárosba visszatérve kijelentette: véleménye szerint nincs szükség arra, hogy az árvíz sújtotta megyékben sürgősségi állapotot rendeljenek el, hiszen a hatóságok már megtették az ilyenkor szükséges intézkedéseket.

A miniszterelnök kíséretében levő Vasile Blaga belügyminiszter ehhez hozzátette: az érintett megyékben elrendelt riasztás és készenlét elegendő jogi alapot biztosít a veszélybe került lakosok átmeneti kitelepítéséhez, az anyagi károk megelőzéséhez, illetve elhárításához.

A miniszterelnök hangozatta: az anyagi károk arányát tekintve a moldvai árvíz sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint a tavaszi bánsági árvíz. Tariceanu bejelentette, hogy Románia segítséget kért az EU tagországaitól, amikor a nap folyamán ő is találkozott Danuta Hübner uniós megbízottal és az EB bukaresti képviseletvezetőjével. Az uniós politikusok biztosították afelől, hogy az EU kész segíteni akár felszereléssel, akár pénzzel a tönkrement infrastruktúra helyreállításában – mondta a román kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik