Nagyvilág

Elfogták a londoni merényletek egyik fő gyanúsítottját

Az egyiptomi főváros közelében elfogták a félszáz emberéletet követelő múlt heti londoni robbantásos merényletek egyik fő gyanúsítottját. A Scotland Yard azt is megerősítette, hogy az al-Kaida áll a támadás mögött.

Az ABC amerikai televízió londoni tudósítása szerint az elfogott 33 éves férfi, Magdi Mahmud al-Nashar feltehetően kulcsszerepet játszott a busz- és metrórobbantásokban használt robbanóanyag elkészítésében, s a merényletek előtt két héttel távozott Nagy-Britanniából. Az őrizetbe vett férfit jelenleg kihallgatják – tette hozzá az ABC. A londoni metróban, illetve az egyik buszon múlt csütörtökön elkövetett összesen négy robbantásban eddig 54 ember vesztette életét.

Pénteken az is bizonyossá vált, hogy az al-Kaida állt a merényletek mögött.  A Scotland Yard főparancsnoka a BBC tudósítójának azt mondta: bizonyosra vehető a merénylők al-Kaida-kapcsolata, és nem csökkent az újabb támadás veszélye.  A BBC rádió értesülése szerint az elkövetők leedsi lakhelyein tartott átfogó razziák során ugyanolyan robbanószert találtak a rendőrség és a hadsereg alakulatai, amilyent a “cipőbombás” al-Kaida-terrorista, Richard Reid is használt.

A BBC szerint a brit terrorelhárítást igencsak aggasztja ennek a rendkívül erős és instabil robbanószernek, a triacetát-triperoxidnak (TATP) a felfedezése, mert összetevői szabadon megvásárolhatók, és bármely “tanult amatőr” bombát gyárthat belőlük. A rádió értesülése szerint hetekkel a merénylet előtt beutazott az országba egy olyan személy, aki al-Kaida-kapcsolatai miatt rajta volt a brit biztonsági szervek listáján, de “nem elég magasan ahhoz”, hogy elrendeljék állandó megfigyelését. Az illető néhány órával a robbantások előtt utazott el Nagy-Britanniából.

Sir Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka a BBC rádiónak adott interjúban azt mondta: a rendőrség várakozása szerint a vizsgálat során “egyértelmű al-Kaida-kapcsolat fog kiderülni”, de a négy feltételezett elkövető, akik szavai szerint meghaltak a merényletben, csak “a talpasok voltak… azt kell megtalálni, aki rábírta (a merényletre) és kiképezte őket”. Arra a kérdésre, hogy a merénylők halála – ami tényszerűen, nem feltételes, hanem kijelentő módban egyébként most első ízben hangzott el a Scotland Yard valamely vezetője részéről – csökkenti-e az újabb terrortámadás veszélyét, a főparancsnok azt mondta: az semmivel sem kisebb most, mint korábban. 
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik