Nagyvilág

Románia fele víz alatt

Az ország területének fele víz alá került az özönvízszerű esőzések miatt. Az utóbbi 24 órában öt halottról és öt eltűntről szóltak a jelentések.

A csütörtöki román kormányszóvivő tájékoztatón közölték: a katasztrófaméretű esőzések súlyos károkat okoztak az ország 42 megyéjéből 32-ben. Víz alá került 482 város, község és falu, az ár megrongált vagy elsodort több mint 11 ezer lakást és lakóházat, 15 ezer gazdasági épületet, víz pusztította el a termést több mint 53 ezer hektáron, az árból kimentett vagy az elöntött helységekből kitelepített személyek száma megközelíti a tízezret.

A károk felmérése majd csak a bajba jutottak kimentése és biztonságba helyezése, az ár levonulása után kezdődhet el – közölték a román kormány illetékesei. De az máris bizonyos, hogy az egy-másfél hónappal ezelőtti bánsági árvíznél is súlyosabb moldvai árvíz sokmillió eurós kárt okozott Romániában.

Román meteorológusok kimutatásai szerint július 7. és 13. között 12 olténiai, havasalföldi, moldvai és erdélyi megyében négyzetméterenként 224 és 170 liter közötti csapadék hullott, s a legsúlyosabban érintett dél-moldvai megyékben, de a Székelyföldön is még mindig szakad az eső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik