Nagyvilág

Britek robbantottak Londonban

A londoni metró- és autóbusz-merényletek feltételezett elkövetőiből ketten pakisztáni származású brit állampolgárok - állítja a londoni The Times.

A napilap egy magát megnevezni nem kívánó, magas rangú titkosszolgálati illetékesre hivatkozva közölte: a két gyanúsított a 19 éves Hasib Hussain és a 22 éves Shehzad Tanweer. Mindketten Leeds-ben éltek; egyikük a közelmúltban valószínűleg hazalátogatott Pakisztánba. “A biztonsági erők kezdik megérteni, hogy vannak olyan fiatal brit állampolgárok, akik készek ügyükért meghalni” – írta a ap. Az idézett titkosszolgálati vezető úgy vélekedett, “elmozdult a frontvonal, és már nem külföldi ügyről van szó.”

Szerda este a Scotland Yard közölte, hogy biztonsági kamerák rögzítették a múlt heti londoni merényletek összes elkövetőjét, akiknek a neve már ismert, és akik közül az egyik nagy valószínűséggel meghalt. A hatóságok tegnap nagyszabású razziát tartottak a feltételezett tettesek leedsi lakhelyén. A londoni rendőrség illetékes parancsnoka burkolt utalásokat tett ugyan az elkövetők közül háromnak a halálára, de ezt nem jelentette ki nyíltan. Peter Clarke, a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztályának vezetője azt mondta: a merénylők vonattal utaztak csütörtök reggel Londonba, és a King’s Cross metró- és vasútállomáson kerültek rá a biztonsági kamerák által készített felvételekre, reggel fél 9 tájban.

A három felrobbantott metrószerelvényen, ezután húsz perccel, korábbi rendőrségi tájékoztatás szerint szinte egy időben, 8.50 órakor léptek működésbe a pokolgépek, és a Scotland Yard a héten azt közölte, hogy ez időzítő szerkezetre utal. A BBC ugyanakkor úgy tudja, eddig egyetlen időzítő szerkezetet sem találtak a rendőrök.

Clarke a kedd esti tájékoztatón azt mondta: a robbanások helyszínein a négy elkövető közül háromnak a személyes tárgyait, illetve a nevét tartalmazó okmányait találták meg.

Robbanószert találtak?


A rendőrség kedd esti közlése szerint a terrorellenes ügyosztály egységei lezárták a lutoni vasútállomás parkolóját, ahol egy olyan autót találtak, amelynek a tájékoztatás szerint “valószínűleg köze van” a múlt heti londoni merényletsorozathoz. Bár a rendőrség nem erősítette meg, a BBC információi szerint robbanószert találtak a járműben. Luton mellett van a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér egyike. 


Szerdán ezen kívül riadót rendeltek el a brit törvényhozás alsóházában is. A rendőrség szóvivője nem közölte, hogy miért. A képviselőház alkalmazottai azonban megerősítették, hogy a rendőrség az épület kapuit lezárta, azokon sem be-, sem kilépni nem engedtek senkit, egészen szerda reggelig.


A múlt csütörtöki robbantásban legkevesebb 52 ember vesztette életét, közülük csupán 11-et sikerült eddig azonosítani. A sebesültek száma meghaladja a hétszázat.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik