Nagyvilág

Széteshet az eurózóna?

A világ második legnagyobb bankja, a HSBC által kiadott jelentése szerint Németország, Hollandia, és Olaszország vesztesei az EU monetáris politikájának, és az eurózónából való kilépésüket fontolgatják – írja a Telegraph.

A világ második legnagyobb bankja, a HSBC által kiadott jelentése szerint Németország, Hollandia, és Olaszország vesztesei az EU monetáris politikájának, ezért előfordulhat, hogy kilépnek az eurózónából – írja az EUobserver a Telegraphra hivatkozva.

A tanulmány kiemelte, hogy a monetáris unió felbomlásának magas rizikója miatt néhány országnak mérlegelnie kell az eurózónából való kilépés előnyeit és hátrányait. A fiskális politika feletti irányítás visszanyerése érdekében a németek is fontolgatják ugyan az eurózóna elhagyását, a HSBC úgy véli az első kilépő nagy valószínűséggel mégis Olaszország lesz.

Róma legnagyobb, váltásból származó előnye a nemzeti tartozás lefaragása lenne. Az eurótól való megszabadulást egyébként a jelenlegi kormánypárt koalíciós partnere, az Északi Liga (Ln) vetette fel. A párt következő parlamenti választásokra készülő kampányának ez lenne ugyanis az egyik fő pillére.

A HSBC jelentése pont az EU pénzügyminisztereinek találkozója, az Ecofin előtt látott napvilágot, ahol Olaszország gazdasági kilátásai egyébként is középpontban lennének. A résztvevő miniszterek várhatóan jóváhagyják az Európai Bizottság javaslatát, mely szerint Olaszország két évet kapna, hogy a költségvetési hiányát a jelenlegi 4 százalékról az eurózónában a GDP 3 százalékában meghatározott határ alá szorítsa.

Gyökeres átalakítás kellene


Az Ecofin mostani találkozóján a pénzügyminiszterek ezúttal várhatóan a magas olajárak problémájáról is tárgyalnak majd, amely az EU gazdasági növekedését veszélyezteti. A lassabb növekedés ugyanis további problémákat okozhat azokban az országokban, ahol már eleve küszködnek a túlzott állami kiadásokkal – mint például Németországban és Franciaországban is.


Emellett egyre több gazdasági szakember hangoztatja egyetértését a jelenlegi soros EU elnökkel, Tony Blairrel, aki Európa gazdasági és szociális szabályozásának gyökeres átalakítását látja a megoldásnak.

Franciaország központi bankjának elnöke, Christian Noyer szerint a skandináv országok és Nagy-Britannia árupiaci és munkaerőpiaci flexibilitása és egy magasabb fokú, az európai kontinensen jelenleg is meglévő szociális védelem megoldás lehet az olyan gazdasági problémákra, amellyel Franciaország, Olaszország és Németország is szembesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik