Külföld

Megkötötték az első homoszexuális házasságot Spanyolországban

admin
admin

2005. 07. 12. 08:15

Madrid mellett kelt egybe hivatalosan az első homoszexuális pár Spanyolországban, miután múlt héten elfogadták az egyneműek házasságát engedélyező törvényt.


A két férfi 30 éve együtt él (Fotó: AP)

Carlos Baturn és Emilio Menendez voltak az első homoszexuálisok, akik egybekelhettek a spanyol törvnyek értelmében. A már harminc éve együtt élő pár vállalta a nyilvánosságot. A férfiak az elsők között adták be a polgári esküvőhöz szükséges okmányokat július 4-én, azon a napon, amikor a radikálisan megreformált családjogi törvény életbe lépett.

A párt az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) irányítása alatt álló városi tanács egy baloldali tagja adta össze.

A legfrissebb felmérés szerint a spanyolok nagy többsége, 62 százaléka “nagyon” vagy “meglehetősen” helyesli az egyneműek házasságának törvényesítését, és csak a megkérdezettek 25 százaléka utasította el azt kisebb-nagyobb eltökéltséggel.

A Vatikán felszólította spanyolországi híveit, hogy minden törvényes eszközzel akadályozzák meg egynemű házasságok létrejöttét. A spanyol szocialista kormány liberális társadalmi reformjaival a katolicizmus egyik hagyományos fellegvára “esett el”. Eddig a világ négy államában engedélyezték azonos nemű párok házasságát, sok európai országban az együttélés házassághoz hasonló valamely formáját legalizálták.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.