Nagyvilág

A magyar haderő Koszovóra koncentrál

A honvédelmi minisztérium politikai államtitkára fokozódó feszültségre számít, de a honvédség ezútttal nem harcoló, hanem biztosító alakulatnál szolgáló katonákat küld a koszovói hadműveleti területre.

Elemi érdeke Magyarországnak, hogy a Balkánon stabilitás és hosszú távú béke legyen, azonban a nemzetközi erők jelenlétére hosszú ideig szükség lesz, mert a helyzet lassan stabilizálódik – jelentette ki Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára Tatán, a KFOR misszióban résztvevő állomány búcsúztatásán.

Amint Koszovó státuszával kapcsolatban megállapodás születik, a feszültségek erősödésére kell számítani. Nem jelentős hadműveletekre, hanem a civil lakosság körében megnyilvánuló etnikai zavargásokra kell készülnünk, ezért a nemzetközi erők hosszú távú jelenlétére van szükség – mondta el az MTI kérdésére Iváncsik Imre, majd hozzátette: Magyarország geopolitikai érdekeiből kiindulva kiemelt figyelmet fordít a balkáni békefenntartásra, erőinket a jövőben éppen Koszovóban akarjuk koncentrálni.

A most Koszovóba induló 13. váltás 2006. január 31-ig szolgálatot teljesítő 327 fős állomány különlegessége, hogy a biztosító, kiszolgáló csapatok állományából válogatták ki a rátermetteket. Logisztikusok, híradósok, valamint a támogató századokban szolgálók kerülnek most olyan pozícióba, hogy harci feladatot tudnak ellátni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik