Nagyvilág

Kiürítették Birmingham belvárosát

Nem részletezett okból elrendelt biztonsági riadó miatt teljesen kiürítette a rendőrség szombat éjjel az észak-angliai Birmingham belvárosát. A riadókészültség vasárnap délelőtt ért véget.

A brit terrorelhárítás eddigi legnagyobb evakuációja során rendőrségi adatok szerint húszezer embert telepítettek ki a nagyváros belső körgyűrűjén kívülre. Az akció során a városrész szállodáit és magánlakásait is kiürítették. A bombaszakértők egy városi buszon ezután ellenőrzött robbantást hajtottak végre, de eddig nem derült ki, hogy a járművün fellelt tárgy valóban tartalmazott-e robbanószert. A kiürítés ezután sem ért véget; a legújabb hírek szerint elkezdték kiüríteni a birminghami kínai negyedet is, amely a városközpont egy másik részében van.

A rendőrség elrendelte a Chinatown éttermeinek, éjszakai szórakozóhelyeinek kiürítését. A hatóságok összesen kétszáz éttermet és bárt evakuáltak a belvárosban.

A rendőrség közölte, hogy hírszerzési értesülés alapján kezdte a nagyszabású “elővigyázatossági” akciót a második legnagyobb brit városban, de hangsúlyozta, hogy a közelebbről nem részletezett incidenst nem hozza kapcsolatba a csütörtökön Londonban elkövetett merényletsorozattal.

Nem hivatalos értesülések szerint nemcsak a buszon, hanem a város más pontjain is végrehajtottak ellenőrzött robbantásokat.

Birmingham felett helikopterek keringtek, az utcákon helyi beszámolók szerint a rendőrség bombahatástalanító egységének járművei cirkáltak.

Paul Scott Lee rendőrfőnök “igen egyértelmű, helyszínre és időpontra vonatkozó” fenyegetéssel indokolta a példátlan birminghami kiürítést, a fenyegetés pontos mibenlétét azonban nem részletezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy az érintett városrész lakossága “valós veszélyben volt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik