Nagyvilág

Egy marokkói férfit keres a brit rendőrség

A brit Independent szerint a rendőrség egy marokkói állampolgárt keres Londonban. A rendőrség nem erősítette meg a lap hírét.

Az Independent című angol lap arról adott hírt, hogy a rendőrség egy marokkói származású Londonban tartózkodó gyanúsítottat keres. Az Independent úgy tudja, a brit hatóságok számos ország hírszerző szolgálatától, illetve rendőrségétől kértek információkat Mohammad al-Gerbouzi tartózkodási helyéről.

Al-Gerbouzi közreműködött a tavalyi madridi, illetve a korábbi casablancai terrortámadásokban. A férfi jelenleg ugyan Nagy-Britanniában élvez menedékjogot, de nyomtalanul eltűnt Londonból.

Német és francia titkosszolgálati információk szerint Al-Gerbouzi kapcsolatban áll a hírhedt jordániai Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezérrel, sőt a tavalyi madridi terrortámadások után egy spanyol bíró Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével is kapcsolatba hozta.

A marokkói kormány több alkalommal is kísérletet tett arra, hogy elérje a 45 éves Mohammad al-Gerbouzi kiadatását. Marokkóban húsz év börtönbüntetésre ítélték, mert részt vett a 2003-as casablancai terrorcselekményekben, amelyek 44 halálos áldozatot követeltek.


Nincs gyanúsított


Az Independent értesüléseit azonban a londoni rendőrség szombat kora délutáni sajtótájékoztatóján nem erősítette meg. Egyelőre nincs a birtokukban olyan információ, amelyre alapozva egy bizonyos gyanúsítottjuk lenne.

Ellenben az illetékesek elmondták: modellezések alapján kiderült, hogy az első detonáció az Aldgate megállónál volt. Ugyanakkor hangsúlyozták: továbbra sem zárják ki annak a lehetőségét, hogy öngyilkos merénylők hozták működésbe a robbanó szerkezeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik