Nagyvilág

Évi 50 milliárd euró Afrikának

A G8 tagjai ígéretet tettek arra, hogy megszüntetik a mezőgazdasági termékek kivitelének támogatását.

A mezőgazdaság területén kötelezzük magunkat a kereskedelmet torzító hazai támogatás lényeges csökkentése és a piacra jutás (feltételeinek) lényeges javítása mellett – szögezi a Nyolcak által Gleneaglesben kiadott a közlemény, mely így folytatódik: elkötelezzük magunkat az exporttámogatások valamennyi formájának megszüntetése mellett. A hét legfejlettebb ipari ország Oroszországgal kibővített köre – kinyilvánított célja szerint – sikerre szeretné vinni a világkereskedelem liberalizálását célzó dohai kereskedelmi fordulót, és ennek elsőszámú feltételeként le akarják bontani az agrártámogatásokat.


Az Egyesült Államok kész együttműködni az Európai Unióval a szervezet által a tagállamok részére folyósított bőkezű mezőgazdasági támogatások rendszerének megszüntetése ügyében – közölte George Bush amerikai elnök csütörtökön Tony Blair brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Gleneaglesben. Az amerikai elnök reményének adott hangot, hogy a kereskedelmi tárgyalások dohai fordulóján egyetértés születik a támogatások 2010-ig történő megszüntetéséről.


A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt folyó többoldalú liberalizációs tárgyalássorozat, a 2001. novemberben Dohában kezdett világkereskedelmi forduló a WTO 2003 szeptemberi, mexikói Cancúnban tartott miniszteri értekezletének kudarca miatt jutott holtpontra. A dohai fordulót eredetileg 2004 végén tervezték lezárni. A forduló keretében az egyik fő vitapont a mezőgazdasági támogatások ügye az Európai Unióban és az Egyesült Államokban.


A nyolc ország vezetője döntött arról is, hogy 2010-ig évi 50 milliárd euróval növelik az Afrikába jutó fejlesztési segélyezés összegét – jelentette be Tony Blair brit miniszterelnök pénteken a G8 találkozón. Az angol kormányfő még késő este visszatért a csúcs helyszínére a merényletsorozat sújtotta Londonból, hogy az általa leginkább szorgalmazott kérdésben, Afrika megsegítését illetően vezesse a tárgyalásokat. Igaz, Blair egy órával előbbre hozta záró sajtóértekezletét, hogy pénteken délután ismét Londonba utazhasson. A nyolcak állam- és kormányfői pénteken délelőtt hét afrikai ország vezetőjével tanácskoztak arról, miként csökkenthetnék a szegénységet és vehetnék fel a betegségek ellen a küzdelmet a legszegényebb földrészen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik