Nagyvilág

Teljes gázzal dolgozik a Scotland Yard

A brit titkosszolgálat és a Scotland Yard extrém iszlamisták között keresi a londoni robbantások elkövetőit.

A Scotland Yard szakértői robbanóanyag-nyomokat keresnek, és a biztonsági kamerák több száz órányi felvételeit elemzik. Andy Hayman terrorelhárító szerint az a legnagyobb segítség, hogy minden népcsoport segíti a nyomozást. A brit muszlimok közössége is arra hívta fel tagjait, hogy „egyesüljenek és segítsék a rendőrséget a gyilkosok megtalálásában”.

A Metropolitan Police vezetője, Ian Blair spekulációnak nevezte azokat a brit sajtóértesüléseket, miszerint az elkövetők a British Midlands régióból származnak. A rendőrségnek arra vonatkozó információi sincsenek, hogy a buszon öngyilkos merénylő robbantott volna. A robbanószerkezetek gond nélkül beleférhettek egy hátizsákba. A metrón valószínűleg a földön, a busz emeletén pedig vagy a földön, vagy egy ülésen lehetett. A pokolgépek valószínűleg 4,5 kilogrammnál könnyebbek voltak – írja a német Handelsblatt. Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további támadások, a főrendőr azt mondta, hogy nyilvánvalóan vannak aktív terrorsejtek Nagy-Britanniában: ébernek kell lenni.

Még pénteken sem sikerült minden holttestet a felszínre hozni, mivel a metróalagút bármikor beomolhat. Blair parancsnok hangsúlyozta: ezután sem fog a halottak száma 100 fölé emelkedni.

Charles Clarke belügyminiszter a BBC-nek adott interjújában azt mondta: a további támadások lehetőségét fejben kell tartani. Ezért mindent el kell követni a tettesek kézrekerítéséért. A biztonsági erőknek most ez a legelső prioritás – tette hozzá. „Intenzívebb akciókat” terveznek azok ellen, akik biztonsági kockázatot jelenthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik