Nagyvilág

Megmenekültek a magyar sikersportágak

Egyik magyar sikersportág sem került le a 2012-es olimpia programjáról. A baseball és a softball viszont nem menekült meg. A szervezet szingapúri kongresszusán a tagok külön-külön szavaztak a 28 érintett sportágról, a programban maradáshoz egyszerű többség kellett.

A versenyszámokat tekintve kisebb korrekciók még lehetnek, erről azonban már a szervezet végrehajtó bizottsága dönt – írja a Nemzeti Sport. Kérdéses továbbá, hogy a kegyvesztett két sportág helyére melyek léphetnek. Az olimpiai programba kerülésre a fallabda, a karate, a golf, a görkorcsolya, valamint a hetes rögbi esélyes. Az új sportágakról szombaton a kongresszus fog dönteni.

Mindenesetre az bizonyos, hogy a sportágak helyzete ezzel csak a 2012-es olimpiáig tisztázódott, hiszen ezentúl minden olimpia előtt a mostanihoz hasonló szavazás fog dönteni arról, hogy mely 28 sportág alkotja majd a nyári ötkarikás játékok programját. Így a jövőben a baseball és a softball is reménykedhet.

A szakértők a leginkább veszélyeztetett sportágak közé sorolták a két kiesett sportág mellett az öttusát, a kajak-kenut, valamint a vízilabdát is. Utóbbit mellesleg a NOB-kongreszus csak úgy tudta volna kiejteni, ha az úszást is mellőzik a programból, hiszen az olimpiai programban a vízi szakágak (úszás, műugrás, műúszás és vízilabda) aquatics néven egy sportágat alkotnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik