Nagyvilág

Letartóztatták Zentai Károlyt Ausztráliában

Letartóztatták a háborús bűncselekmények miatt körözött Zentai Károlyt Ausztráliában pénteken, a magyar kiadatási kérelem alapján.

Chris Ellison ausztrál igazságügyi miniszter bejelentette, hogy pénteken kiadták az elfogató parancsot Zentai ellen, és letartóztatták a lakóhelyén, Perth-ben. Kiadatása Magyarországnak egy későbbi bírói döntéstől függ.

Chris Ellison ausztrál igazságügy miniszter várhatóan pénteken dönt a magyar kiadatási kérelem hivatalos elfogadásáról – közölte Ellison szóvivője. A döntést hétfőn tervezik nyilvánosságra hozni, miután a magyar hatóságokat értesítették róla.

Zentait azzal vádolják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként két társával együtt 1944 novemberében Budapesten megkínozta és meggyilkolta Balázs Péter 18 éves zsidó fiút. Amennyiben Canberra hivatalosan elfogadja Magyarország kiadatási kérelmét, az megnyitná az utat az előtt, hogy egy ausztrál bíróság eldöntse, Zentait vissza kell-e küldeni szülőhazájába.

Zentai a múlt század ötvenes éveinek elején emigrált Ausztráliába. Magyarország idén márciusban kérte az ausztrál hatóságoktól kiadását, miután Balázs Péter bátyja eljuttatta a náciüldöző Simon Wiesenthal Központhoz az ügyről édesapjuk által összegyűjtött dokumentumokat, és azok alapján tavaly szeptemberben újabb nyomozás indult Zentai ügyében. Zentai nyomára a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak rá a Simon Wiesenthal Központ nácivadászai.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik