Nagyvilág

Felfegyverzik a Gripeneket

Közbeszerzési eljárással választja ki a Gripen harci repülőgépeken alkalmazható kis hatótávolságú légiharc- és precíziós levegő-föld rakéták szállítóit a Honvédelmi Minisztérium (HM). A tárca összesen 28 milliárd forintot szán a Gripenek felfegyverzésére – írja a Világgazdaság.

A BAE-Systems és a Saab együttműködésében készülő Gripenek felfegyverzésénél a kis hatótávolságú légiharc-rakéták közül elsősorban az amerikai Raytheon által gyártott Sidewinderek jöhetnek szóba, ezek elterjedtsége miatt a HM több potenciális beszállítóval is számolhat. A korábbi, eredménytelenül zárult puhatolózó egyeztetések ellenére elképzelhető, hogy a HM – Washington közbeiktatásával vagy a nélkül – magától a Raytheontól rendeljen új fejlesztésű Sidewindereket.

Emellett a tárca szakértői szerint számos NATO-tagállamnak jelentős elfekvő készlete van amerikai rakétákból. Ezeknek a készleteknek egy részét az érintett országok védelmi minisztériumai felkínálhatják. A potenciális beszállítók között van a német Diehl BGT is, amely a már korábban értékesített Sidewinderek modernizálásával foglalkozik. Mindenesetre a feltételek között szerepel, hogy a rakéták szállítását az első Gripenek Magyarországra érkeztét követően, még 2006-ban meg lehessen kezdeni.

Korlátozottabbak a lehetőségek a földi célok megsemmisítésére alkalmas fegyverrendszerek beszerzésénél. Ezek közül a Raytheon által gyártott Maverick különböző változatai alkalmazhatók a Gripeneken, ám a lap úgy tudja, hogy e fegyvernemnél a HM a legújabb fejlesztésű eszközöket kívánja megvenni. Épp ezért a tárcának várhatóan a gyártó céggel kell megállapodnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik