Nagyvilág

Nagy erejű földrengés Indonéziában: cunami nem valószínű

Nagy erejű, a Richter-skála szerint 6,8-as erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint kedd reggel 9 óra előtt az indonéziai Szumátra szigetét - közölték szemtanúk és meteorológiai források.

A földmozgás számos épületet megrázott és nagy pánikot okozott, károkról, illetve személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés. Az első hivatalos értesülések szerint a kedd reggeli földmozgás a Richter-skála szerint 6,8-as erősségű volt, s annak epicentrumát Észak-Szumátrától 210 kilométerrel délnyugatra a tengerfenék alatt mérték. Az ilyen erősségű földrengések ritkán járnak szökőárral – tűnt ki az idézett értesülésekből.

A földmozgás leginkább az észak-szumátrai Medan városában volt érezhető, az épületek megremegtek, nagy pánik keletkezett, s sokan az utcákra rohantak otthonaikból. Szumátra szigetén számtalan kisebb földrengés volt a tavaly december 26-i, katasztrofális erejű és pusztító szökőárt kiváltó földmozgás óta.

A tavaly decemberi földrengés epicentruma az indonéziai Aceh tartomány közelében volt, s a földmozgást követő cunami a térségben okozta a legnagyobb károkat. A tartományban csaknem 130 ezer ember vesztette életét. Az akkori szökőár több mint kéttucat dél-ázsiai országot sújtott az Indiai-óceán partvidékén, s megközelítette a 300 ezret a halálos áldozatok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik