Nagyvilág

Globalizációellenes tüntetőket vett őrizetbe a skót rendőrség

A legfrissebb jelentések szerint két nappal a hét vezető ipari hatalom és Oroszország, az úgynevezett G8 csoport csúcsértekezletének kezdete előtt mintegy 90 globalizációellenes tüntetőt vett őrizetbe hétfő este a skót rendőrség Edinburgh-ben.

Rohamrendőrnek grimaszol egy tüntető nő, amint anarchisták és antikapitalisták tiltakoznak a világ iparilag legfejlettebb hét országát és Oroszországot tömörítő nyolcas csoport, a G8 csúcstalálkozója ellen Edinburgh-ban 2005. július 4-én. A skót főváros közelében, Gleneaglesben tartják július 6-án a G8-csúcsot.
A csúcskonferencia elleni tüntetésen több százan vettek részt, akik össze is csaptak a kivezényelt rendőrökkel. 21 személy megsebesült, köztük négy rendőr. Noha a korábbi jelentések még harmincról szóltak, a hatóságok 90 személyt vettek őrizetbe, és jelentős mennyiségű fegyvert elkoboztak. A tüntetők többsége ahhoz az anarchista csoportosuláshoz tartozott, amely a korábbi G8 csúcstalálkozók előtt is hasonló tüntetéseket rendezett.

Egy rendőrségi szóvivő szerint hétfő késő estére helyreállt a rend Edinburgh belvárosában. “Szerdán azonban ébernek kell lennünk” – fűzte hozzá. A csúcsértekezlet ugyanis szerdán kezdődik az Edinburgh melletti Gleneaglesben. A biztonságra a tervek szerint tízezernél több rendőr és kétezer amerikai tengerészgyalogos ügyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik