Nagyvilág

Exit poll Albániában: az ellenzék vezet

A Sali Berisha volt elnök vezette ellenzéki Albán Demokrata Párt (PDS) előnyét jelezték a hétfő hajnalban Tiranában közzétett első exit poll felmérések az előző napi parlamenti választások után.

A felméréseket a száz választási körzet közül tizenötben végezték el, s a TV Klan televízió beszámolója szerint Berisha konzervatív pártja tizenegyben előnyre tett szert. Ezzel szemben a hivatalban lévő és a Fatos Nano miniszterelnök vezette Albán Szocialista Párt mindössze egy körzetben áll az élen. Három választási körzetben pedig fej-fej mellett halad az ország két legnagyobb pártja.

Albánia jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a nemzetközi megfigyelők a vasárnapi választásokat rendezettnek és szabálytalanságoktól mentesnek nyilvánítsák, mivel a balkáni ország NATO- tagságra, az Európai Unióval pedig szorosabb kapcsolatok kialakítására, s ennek keretében társulási szerződés megkötésére törekszik. Mindkét szervezet figyelmeztette az albán hatóságokat, hogy csakis a szabad és szabályos választások biztosíthatják az albán integrációs törekvések megvalósulását.

A szavazás során Tiranában ugyanakkor – eddig tisztázatlan körülmények között – agyonlőttek egy hivatalos választási képviselőt. Ettől eltekintve csak kisebb szabálytalanságok történtek a választás során.

Exit poll felméréseket egyébként először végeztek a volt kommunista országban. Amennyiben az eddig közzétett adatok a végeredményt vetítik előre, visszatérhet a hatalomba a hatvan éves kardiológus Sali Berisha, aki 1992 és 1997 között Albánia elnöke volt.

Közvetlenül az urnazárást követően még mindkét nagy párt egyformán győztesnek hirdette magát. Az Albán Szocialista Párt vezetője, az ország miniszterelnöke, Fatos Nano azt hangoztatta, hogy pártja a száz közvetlen mandátum 71 százalékát szerezte meg. Ezzel szemben Sali Berisha volt elnök hívei előtt az ellenzék “nagy győzelméről” beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik