Nagyvilág

EU-vizsgálat a kínai cipődömping miatt

A Bizottság úgy döntött, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít az európai piacot elárasztó olcsó kínai és indiai lábbelik miatt.

Az európai cipőgyártók és a tagállamok panaszai nyomán a Bizottság úgy döntött, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít az európai piacot elárasztó olcsó kínai és indiai lábbelik miatt – ezt immáron az EU Hivatalos Közlönye is megerősítette.

A vizsgálat esősorban a munkavédelmi cipőkre terjed ki, melynek importja – egy bizottsági tisztviselő szerint – 2002 és 2004 között Kínából 200 százalékkal, Indiából pedig 50 százalékkal nőtt meg.

Az árak a vizsgált időszakban 30 százalékkal csökkentek. Az európai cipőgyártók azonban a Bizottság saját adataira hivatkoznak, melyek azt mutatják, hogy az év első négy hónapjában 700 százalékkal nőtt a kínai cipők behozatala az EU-ba.

A kínai cipőimport értéke a vizsgált időszakban közel 482 millió euróra rúgott, ami közel 3 eurós egységárat jelent. A vizsgálatot nem sokkal azután indították be, hogy Peter Mandelson kereskedelmi biztos megállapodást kötött Pekinggel a kínai textilimport korlátok közé szorításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik