Nagyvilág

Albánia szavaz

Megkezdődött a parlamenti választás Albániában. Az ország jövője szempontjából rendkívülien fontos, hogy rendezetten, szabálytalanságoktól mentesen bonyolódjék le a voksolás, hiszen a balkáni ország európai uniós tagságra törekszik.

Az előzetes közvélemény-kutatások szerint szinte bizonyosra vehető, hogy egyetlen pártnak sem sikerül abszolút többséget szereznie. A csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint a jobbközép ellenzék egy százalékkal vezet a kormányzó szocialisták előtt. A megkérdezettek 35 százaléka felelt úgy, hogy Sali Berisha volt elnök Albán Demokrata Pártjára (PDS) voksol, s 34 százalék vallotta magát a kormányzó szocialisták szavazójának. A Gallup Intézet által végzett felmérés szerint a szavazatok tíz százalékára számíthat az Albán Szocialista Pártból kiszakadt Szocialista Integrációs Mozgalom. Ezzel a mérleg nyelve lehet, rajta múlhat, hogy a két nagy párt melyike alakíthat kormányt a választások után.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette a napokban Fatos Nano albán kormányfőt, hogy hátráltathatja a társulási szerződésről folytatott tárgyalásokat, ha a választások nem felelnek meg a nemzetközileg elfogadott normáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik