Nagyvilág

Szigorú feltételek Törökországnak

Október 3-án megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Törökországgal, ha Ankara addigra teljesíti a megszabott feltételeket - javasolja az Európai Bizottság, amely 2014 előtt nem lát lehetőséget az eurázsiai ország taggá válására – írja a Népszava.

Kemény feltételeket diktál a csatlakozni vágyó Törökországnak az Európai Bizottság, amely szerdán hagyta jóvá a majdani tárgyalások menetére vonatkozó és még a tagállamok jóváhagyására váró javaslatát. Ollie Rehn bővítési biztos úgy vélte: az EU szavahihetősége forogna kockán, ha most hirtelenjében ajtót mutatna Ankarának. Tavaly decemberi döntésüket követően az uniós vezetők idén júniusban megerősítették kötelezettségvállalásukat a tárgyalások megkezdésére. Rehn szerint a kilátásba helyezett bővítéssel az Európai Unió nem csak elismeri a török kormány eddigi reformintézkedéseit, de bátorítja is a demokratikus folyamatot.

Az uniós végrehajtó testület nem ígér sem biztos tagfelvételt, sem gyors és könnyű tárgyalásokat Ankarának. Brüsszel nem csak a folyamat megkezdését köti szigorúan meghatározott feltételek teljesítéséhez, hanem menet közben is számon fogja kérni a török kormány által vállalt kötelezettségek teljesítését, nem elégszik meg csupán fogadkozásokkal. Ha súlyos sérelem érné az emberi jogokat és a jogállamot, az Európai Unió felfüggesztheti a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával. Az Európai Bizottság szerint a tagfelvételre leghamarabb 2014 után, az unió következő, hosszú távú pénzügyi kerettervének az elfogadását követően kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik