Nagyvilág

Vörösök a kékek ellen a trafalgari csata emlékére

A „politikai korrektség" jegyében az angol flottát vörösöknek, francia-spanyolt pedig kékeknek nevezték a trafalgari csata 200. évfordulója alkalmából rendezett flottafelvonuláson.


II. Erzsébet brit királynő az Endurance hajó fedélzetéről tekintette meg a trafalgari tengeri csata 200. évfordulója alkalmából megkezdődött rendezvénysorozat első eseményét, a flottafelvonulást. A brit királyi haditengerészettel együtt 36 ország összesen 167 hadihajója, klasszikus vitorlás hajók és egyéb vízi járművek százai gyűltek össze Portsmouthban, a legnagyobb dél-angliai kereskedelmi és hadikikötőbe. A keddi flottaünnepély az 1805 októberében, Spanyolország délnyugati partjainál vívott ütközet megemlékezéseinek hivatalos kezdete.

Az “ellenséget” a francia haditengerészet zászlóshajója, a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó képviseli. A “politikai korrektség” jegyében – amit egyébként a trafalgari győző, Lord Nelson jelenlévő ük-ük-ükunokája, a 75 éves Anna Tribe kedden, a BBC rádióban “meglehetős ostobaságnak” minősített – a csatát a nap folyamán újrajátszó két flottát nem angol, illetve francia-spanyol flottának, hanem “vörösöknek” és “kékeknek” nevezték el.

Az emlékezetes győzelemmel Nelson tengernagy egy évszázadra, gyakorlatilag a brit-francia tengeri-gyarmati rivalizálásnak hivatalosan véget vető, 1904-ben megkötött Entente Cordiale-ig megteremtette a brit haditengerészet megkérdőjelezhetetlen dominanciáját a világtengereken. Az ütközetben a francia-spanyol flotta 120 hajót és négyezer embert veszített. Az angol emberveszteség 450 halott volt, de a flotta egyetlen hajója sem veszett oda. A brit hadtörténet ezt tartja a királyi haditengerészet valaha aratott legnagyobb győzelmének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik