Nagyvilág

Megnőnek a viharkárok, ha folytatódik a felmelegedés

A természeti csapások által okozott kár kétharmadával is nőhet, ha nem tesznek semmit a kormányok a globális felmelegedés ellen – áll egy angol biztosítói jelentésben.

5558 milliárd forintra (15 milliárd fontra) nőhet a viharkárok eltakarításának és helyrehozásának a költsége 2080-ra, ha nem történek semmi – állítja a Brit Biztosítók Egyesülete (ABI) közleményében.

E szerint ez az összeg csökkenhetne, ha visszafognák a széndioxid-kibocsátást, illetve megerősítenék a partok védelmét. További költségeket lehetne megspórolni, ha időjárásálló épületeket emelnének. Az ABI által jegyzett „A klímaváltozás pénzügyi kockázatai” című kiadvány a Klímaváltozást vizsgáló kormányközi bizottság megállapításain alapul.

További erőfeszítések nélkül a felmelegedés évente 82 millió dolláros többletkárt okoz egy-egy hurrikános évszak. A japán tájfunok 75 százalékkal több kárt okozhatnak, 19 milliárd dollárt, míg az európai áradások 182 millió dolláros költséget jelenthetnek évente.

A jelentés hozzáteszi: amennyiben a kormányok sikerrel harcolnak a károsanyag-kibocsátás ellen, akkor a biztosítók szavatolótőkéjüket 33 milliárd dollárral csökkenthetnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik