Nagyvilág

Hétfőig zárva tartanak a román bankok

Hosszú sorok kígyóztak kedden a román bankok és bankautomaták előtt országszerte néhány nappal a július 1-i pénzreform előtt, mert a pénzintézetek szerdától hétfőig zárva tartanak a kemény lejre váltás miatt.

A váltás miatt az elárusító helyek már előre jelezték, hogy csütörtöktől nem lehet bankkártyával fizetni és vásárlási kölcsönt kérni. Románia kereskedői, bankjai és szolgáltatói már március elseje óta kötelesek a négy nullától megszabadított, kemény lejben is megadni az árakat.

A kereskedők, a pénzintézetek és a szolgáltatók kötelesek kifüggeszteni áraikat mind a régi, mind az új pénzben kifejezve. Ez vonatkozik a pénzváltókra is, a valutaárfolyamokat jelző táblákon is kétféle módon kell feltüntetni a napi kurzust március eleje óta.

Az új bankjegy csak július elsejétől kerül forgalomba, de 2006. december 30-ig párhuzamosan forog majd a piacon a régi és az új pénz. A régi lej 2007. január elsejétől – Románia európai uniós csatlakozásának remélt időpontjától – hivatalosan már nem lesz forgalomban, de még további három évig beváltják a bankokban.

Júliustól hatféle bankjegy kerül forgalomba: az egylejesen kívül megjelenik az ötlejes, a tízlejes, az ötvenlejes, a százlejes és az ötszáz lejes. Ez utóbbi lesz a legnagyobb névértékű. Az új lej váltópénze is bani lesz; lesz egybanis, ötbanis, tízbanis és ötvenbanis pénzérme.

Korábbi bejelentés szerint a Romániában bejegyzett vállalatoknak a július elsején életbe lépő pénzreformmal összhangban kerekíteniük kell részvényeik névértékét, abban az esetben, ha a mostani névérték százzal osztva nem ad kerek számot.

A névérték kerekítéséről június 30-ig kell dönteniük a részvénytársaságoknak és a korlátolt felelősségű társaságoknak. A részvénytőkeérték ezzel összefüggő változtatását a közgyűlésnek kell jóváhagynia.

A váltás keretében minden lejértéket elosztanak tízezerrel, minden tízezer régi lej egy lejt ér azontúl. Így az euró – keddi árfolyamon számolva – 3,6050 lej lesz a mostani 36 050 lej helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik