Nagyvilág

Bukhat Schröder terve

A hét végi bizalmi szavazáskor való tartózkodást ajánlotta a német szociáldemokraták (SPD) parlamenti frakciójának a párt elnöke, Franz Müntefering. Több képviselő azonban jelezte: nem támogatja Gerhard Schröder stratégiáját, amellyel a kancellár előre hozott választásokat akar kikényszeríteni.

Szerintük Schröder jó kancellár, vezetésével számos reformot sikerült megvalósítani, s nélküle Németország mára belesodródott volna az iraki hába. A koalíciós partner zöldek számos politikusa szintén igennel akar szavazni – mondták el a keddi frakcióülés résztvevői.

A képviselőcsoport vezetői azt mondták: szavazatukat attól teszik függővé, hogy a kormányfő pontosan mivel indokolja majd meg a bizalmi szavazásra vonatkozó kérését. A kancellár tervének sikere tehát továbbra sem vehető biztosra, bár a zöldek mostanra elfogadták Schröder elgondolását, akárcsak az ellenzéki uniópártok (CDU-CSU), illetve a szabad demokraták (FDP).

Müntefering és Schröder a szociáldemokraták május 22-i katasztrofális Észak-Rajna-Vesztfáliai választási veresége után álltak elő a választások egy évvel való előrehozásának javaslatával. Ha a kancellárnak sikerül elveszítenie a péntekre kitűzött bizalmi szavazást, és Horst Köhler államfő a szociáldemokraták szándékának megfelelően feloszlatja a Szövetségi Gyűlést, valószínűleg szeptember 18-án kerülhet sor az új Bundestag megválasztására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik