Nagyvilág

Nincs változás az EU Irán politikájában

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyelőre nem látja okát, hogy az európaiak változtassanak Iránnal kapcsolatos politikájukon az új iráni államfő, az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád megválasztása után.

Az EU-bizottság külügyi szóvivője hétfőn ugyanakkor sürgette a teheráni vezetést, hogy vizsgálja ki a választási szabálytalanságokról szóló híreket. Solana újságíróknak úgy nyilatkozott hétfőn, hogy egyelőre várakozó állásponton van, s megvárja, mit tesz az új államfő.

Az iráni féllel folytatott legutóbbi tárgyalási fordulón, május végén arról állapodtak meg, hogy az európaiak egy átfogó javaslatcsomagot terjesztenek elő júliusban arról, milyen lehetőségeket látnak nem pusztán az iráni atomprogram ügyében kirobbant vita megoldására, de más vitás kérdések (emberi jogok, gazdasági kapcsolatok) rendezésére is.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az iráni atomprogramról folyó tárgyalások (ezeket az EU megbízásából Németország, Franciaország és Nagy-Britannia folytatja a teheráni vezetéssel) nem fognak félbeszakadni. Különösen, hogy vasárnap Ahmadinezsád is közölte: Iránnak szintén érdekében áll a megbeszélések folytatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik